FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split- u županiji 66 zaraženih HIV-om, ni jedan zdravstveni djelatnik nije otkrio osobu

SPLIT, , 17. studenog 2004. (Hina) - Od 570 HIV pozitivnih osoba uHrvatskoj 66 ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, no ni jedanzdravstveni djelatnik nije otkrio ime osobe zaražene HIV-om koja, kakoto objavljuju neki mediji, tu bolest širi po Splitu, rečeno je nadanašnjem okruglom stolu u Splitu o sprječavanju HIV-a. Stanovništvo RH jedna je od brojnih svjetskih populacija koje imajuizrazito mali broj testiranjem utvrđenih HIV pozitivnih osoba. Nedavnasmrt Ukrajinke u Mostaru, te činjenica da u Splitu i okolici postojiviše osoba koje prostitucijom šire zarazu značajno je povećalazanimanje za testiranje, rečeno je na skupu.
SPLIT, , 17. studenog 2004. (Hina) - Od 570 HIV pozitivnih osoba u Hrvatskoj 66 ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, no ni jedan zdravstveni djelatnik nije otkrio ime osobe zaražene HIV-om koja, kako to objavljuju neki mediji, tu bolest širi po Splitu, rečeno je na današnjem okruglom stolu u Splitu o sprječavanju HIV-a. Stanovništvo RH jedna je od brojnih svjetskih populacija koje imaju izrazito mali broj testiranjem utvrđenih HIV pozitivnih osoba. Nedavna smrt Ukrajinke u Mostaru, te činjenica da u Splitu i okolici postoji više osoba koje prostitucijom šire zarazu značajno je povećala zanimanje za testiranje, rečeno je na skupu.

Prema riječima dr. Zorane Klišmanić, voditeljice ambulante i savjetovališta za HIV AIDS, Centar za testiranje u Splitu testirao je prosječno dvadesetak osoba na mjesec, a ta se brojka sada udvostručila. Po njoj, osobe koje se testiraju najčešće su iz Splita i Mostara, prosjek starosti im je od 20 do 30 godina, i svi su bili negativni. Istaknula da se godišnje u tom centru dosad registriralo pet osoba zaraženih HIV-om. Od 66 zaraženih, 50 je muškaraca i 16 žena. Od njih je čak dvanaest bračnih parova, koji se liječe i ponašaju odgovorno, rekla je dr. Klišmanić.

Dr. Mladen Smoljanović, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, istaknuo je da se akcijom tog zavoda anonimna testiranja odnedavno obavljaju besplatno. Na pitanje novinara Smoljanović je rekao da ni jedan zdravstveni djelatnik nije objavio ime osobe zaražene HIV-om koja tu bolest navodno širi po Splitu. U tome ih sprječava liječnička prisega, a prijavu policji može podnijeti samo zaražena osoba, rekao je Smoljanović.

Rekao je da za slučaj neodgovornoga ponašanja jedne osobe u Splitu u Zavodu znaju od ljeta, te da su se konzultirali i s Državnim odvjetništvom, ali je utvrđeno kako nema mogućnosti da oni podnesu prijavu. Mi možemo, rekao je dr. Smoljanović, na temelju sudskog naloga dati isključivo medicinske podatke o prijavljenoj osobi. Također je rekao da postoji više osoba neodgovornoga ponašanja s HIV-om, te da su to uglavnom ovisnici i prostitutke.

Voditelj Odjela za zarazne bolesti Kliničke bolnice u Splitu prof. dr. Nikola Bradarić rekao je da su za liječenje HIV-a u svijetu registrirana 22 lijeka, od toga ih se u Hrvatskoj upotrebljava 12. Dodao je da je liječenje od AIDS-a još uvijek centralizirano u Zagrebu, jer je mali broj oboljelih, ali po potrebi ono će biti decentralizirano i na Split, Rijeku i Osijek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙