FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVORENA BIBLIOTEKA BIVŠEG PREDSJEDNIKA CLINTONA

WASHINGTON,18. studenoga(Hina) - Bivši američki predsjednik BillClinton, u predsjedničkoj biblioteci otvorenoj u četvrtak, izložio jepogledima javnosti ostavštinu osam godina provedenih u Bijeloj kući,hvaljen od sadašnjeg i bivših američkih predsjednika.
WASHINGTON,18. studenoga(Hina) - Bivši američki predsjednik Bill Clinton, u predsjedničkoj biblioteci otvorenoj u četvrtak, izložio je pogledima javnosti ostavštinu osam godina provedenih u Bijeloj kući, hvaljen od sadašnjeg i bivših američkih predsjednika.

Oko 30.000 gostiju nazočilo je službenom otvaranju Predsjedničkog centra Williama Jeffersona Clintona, 165 milijuna dolara vrijednog kompleksa podignutog u Little Rocku u Clintonovoj rodnom Arkansasu.

"Mislim da je posao predsjednika da razumije i objasni vrijeme u kojem služi, da postavi viziju kamo trebamo ići i strategiju kako tamo dospjeti i slijediti je cijelim umom i srcem", rekao je okupljenima Clinton, koji se još uvijek oporavlja od operacije na srcu od prije mjeseca.

Na svečanosti, koju je kvarila samo neprestana kiša, za Clintona (58) su isključivo riječi pohvale imali predsjednik George W. Bush te bivši predsjednici George H. W. Bush i Jimmy Carter.

"Predsjednik Bill Clinton vodio je našu zemlju s optimizmom i velikom ljubavi za američki narod, a ta je ljubav uzvraćena. On je dao sve svom poslu, a zemlja mu je dala dva mandata", rekao je Bush o Clintonu, 42. američkom predsjedniku.

Hvaleći njegovu vještinu pokazanu u dva mandata od 1993-2001. Bush je rekao kako je Clinton bio "inovator, ozbiljan izučavatelj politike i čovjek suosjećanja".

Carter je pohvalio Clintona za pokazanu "mudrost i odlučnost".

Bivši predsjednik Bush, kojeg je Clinton porazio na izborima 1992., izdvojio je njegovu sposobnost iskazanu u predsjedničkoj kampanji i rekao "O, kako sam to mrzio".

Clintonov predsjednički centar udomio je više od 80 milijuna dokumenata, 21 milijun e-mailova i 2 milijuna fotografija iz doba njegova predsjedništva, a Clinton je obećao staviti na raspolaganje učenjacima i druge dokumente koje nije obvezan objaviti do 2006. U biblioteci je, među ostalim, izložena i vjerna kopija Ovalnog ureda iz Bijele kuće.

Centar, podignut u staklu i čeliku, financiran je privatnim donacijama, a vodit će ga, kao i druge predsjedničke biblioteke, Američki nacionalni arhiv.

Kada se biblioteka u petak otvori za posjetitelje, oni će u 14 odijeljenih prostora moći vidjeti izloške koji predstavljaju događaje iz Clintonova predsjedništva.

Tu su predstavljeni bombaški napad u Oklahoma Cityju, Clintonovi napori na postizanju mira u Sjevernoj Irskoj i na Bliskom istoku kao i intervencije u BiH i na Kosovu kojima je nastojao zaustaviti etničko čišćenje.

Clintonova biblioteka nudi pogled na njegovo predsjedništvo kako on sam želi da ostane u povijesnom sjećanju.

Kritičari, međutim, kažu da izlošci u Centru uljepšavaju mutnije dijelove Clintonova predsjedništva, posebice postupak za opoziv izazvan njegovom aferom s pripravnicom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky.

Izložak naslovljen "Borba za vlast" predstavlja cijeli skandal kao osvetu republikanaca koji su bili ljubomorni na političke uspjehe Clintonovih demokrata. U njemu nema ni traga kajanja niti se spominje odgovornost Clintona za laganje pod prisegom kako bi prikrio svoju aferu s Lewinsky. Clinton, koji je imao glavnu riječ u uređivanju izložaka, predstavio je skandal koji je drmao Amerikom samo kao nepravedni progon republikanaca motiviran borbom za vlast. Američki Senat oslobodio je Clintona optužbi tijekom postupka za opoziv.

Sam Clinton ustvrdio je da biblioteka sadrži bit njegova predsjedništva, "što smo učinili doma, i što smo učinili u inozemstvu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙