FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 12. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 11. sjednicu nastaviti raspravom o HSP-ovu zahtjevu da se osnuje istražno saborsko povjerenstvo koje bi utvrdilo sve okolnosti i činjenice oko postupanja s transkriptima iz Ureda bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Iako je Sabor o HSP-ovu zahtjevu trebao raspravljati sinoć, zastupnici HSP-a su zamolili da se rasprava odgodi za petak, radi utvrđivanja dokumentacije, a saborske klubove pozvali su da predlože članove koji bi, osnuje li Sabor povjerenstvo, sudjelovali u njegovu radu. Zahtjevom za osnivanje povjerenstva, koji su poduprijeli potpisima 16 zastupnika, zastupnici HSP-a traže da se utvrdi zašto gradivo iz Ureda Predsjednika nije pohranjeno u Državni arhiv, kako je posebnom odlukom propisala Vlada još u siječnju 2001. Također, traži se istraga o tome tko je omogućio da transkripti završe u medijima, prije nego je sa njih skinuta oznaka tajnosti, jesu li transkripti na legalan način dostavljanji Haagu itd.

ZAGREB - Rashodi središnjeg državnog proračuna iduće će godine iznositi 90,9 milijardi kuna, a prihodi 86,7 milijardi kuna, prijedlog je proračuna za 2005. koji je Vlada s jučerašnje sjednice uputila u saborsku proceduru. Vlada je Saboru uputila prijedloge zakona vezane za poreznu reformu, konkretno zakone o porezima na dohodak i na dobit. Prijedlog proračuna pokazuje da će Vlada podupirati makroekonomsku stabilnost kroz smanjenje deficita i konsolidaciju javnih financija, istaknuo je premijer Ivo Sanader. Za iduću godinu se planira ukupni deficit opće države od 3,7 posto BDP-a što je, kaže ministar financija Ivan Šuker, 2,6 postotnih poena manje u odnosu na prošlogodišnji deficit od 6,3 posto. Deficit državnog proračuna od 4,5 milijarde kuna pokrit će se planiranim prihodima od privatizacije, prije svega Ine, naglasio je ministar Šuker.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas će u Banskim dvorima razgovarati sa čelnicima sindikalnih središnjica o otvorenim pitanjima u suradnji Vlade i sindikata, potvrđeno je iz sindikalnih središnjica. Sindikalci su nezadovoljni dosadašnjim rezultatima socijalnog dijaloga, i na razini Gospodarsko-socijalnog vijeća i s pojedinim ministarstvima, jer, kako kažu, dogovori se ne ostvaruju. Na sastanku premijera Sanadera i predsjednika šest središnjica nazočni će biti i potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, ministar financija Ivan Šuker, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac te ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić.

ZAGREB - Pregovarački odbori sindikata državnih službi i Vlade dogovorili su jučer da će o božićnici i daru za djecu pregovarati idućeg tjedna, a o osnovici i ostalim materijalnim pravima nakon usvajanja državnog proračuna, priopćio je Sindikat državnih službenika. Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je sindikalce da će predstavnici Vlade na idućem sastanku iznijeti svoj prijedlog iznosa dara za djecu i božićnice za ovu godinu, navode u Sindikatu.

ZAGREB - Sindikati javnih službi dogovorili su jučer s predstavnicima Vlade da će idućeg tjedna, nakon što bude utvrđen prijedlog proračuna, pregovarati o plaćama i materijalnim pravima za iduću godinu, iako će oni najvjerojatnije ostati na ovogodišnjoj razini. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz izjavio je Hini da im je ministar finacija Ivan Šuker na jučerašnjem sastanku u Banskim dvorima obećao pregovore o materijalnim pravima, iako inzistira da ona ostanu na ovogodišnjoj razini.

ZAGREB - Čelnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) dobili su na jučerašnjem sastanku s premijerom Ivom Sanaderom popis dionica 64 tvrtke iz državnog portfelja, u vrijednosti 4,8 milijardi kuna, koje bi trebale ući u fond za obeštećenje umirovljenika. Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan izjavio je nakon sastanka kako će umirovljenici inzistirati da putem fonda dobiju cijeli iznos duga koji se procjenjuje na oko 20 milijardi kuna, pa bi na idućem sastanku za desetak dana trebali od Vlade dobiti i popis nekretnina te ostale imovine koja bi ušla u fond. Na popisu se nalaze dionice najvrjednijih hrvatskih tvrtki poput HT-a, Plive, Podravke, Jadranskog naftovoda, Končara i Kraša. Među ostalim, tu su i dionice Dalekovoda, Badela 1862, te hrvatskih hotelskih kuća. "HSU će idućih dana razmotriti popis i dati na njega svoje primjedbe", rekao je Jordan.

DUBROVNIK/ZAGREB - Član Uprave dubrovačke brodarske tvrtke "Atlantska plovidba", Mario Jurić, sinoć je potvrdio kako su na motorni brod "Orašac", u četvrtak ujutro oko 9 sati pri isplovljavanju iz talijanske luke Pescare, ispaljena četiri hitca s jednoga talijanskog broda. Na brodu "Orašac" zabilježena je samo manja materijalna šteta, a nitko od pomoraca nije ozlijeđen. Talijanski brod s kojeg je pucano bio je u skupini od četiri brodice. Zapovjednik hrvatskog broda "Orašac" o incidentu je obavijestio lučke vlasti u Pescari, a brod je nastavio plovidbu prema Splitu gdje bi trebao stići danas ujutro oko 7,30 sati. Atlantska plovidba zatražila je da po dolasku u Split lučka kapetanija i policija naprave očevid na brodu.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornoga uređenja i graditeljstva objavilo je javni poziv za izradu programa sanacije bazena crvenog mulja bivše Tvornice glinice u Obrovcu i okolnog terena koje je onečišćeno tim muljem. Dokumentacija za nadmetanje može se preuzeti u Ministarstvu svakog radnog dana od 10 do 14 sati, a ponude u Ministarstvo moraju biti dostavljene najkasnije do 22. studenoga do 12 sati, kada će se i otvoriti uz mogućnost nazočnosti opunomoćenih predstavnika ponuditelja. Ponude će biti bodovane prema cijeni i roku izrade projekta, referenci ponuditelja i načinu predloženog tehnološkog rješenja, navodi Ministarstvo.

ZAGREB - Matica hrvatska predstavila je jučer na Interliberu na Zagrebačkom Velesajmu svoju biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti. O tom pothvatu govorili su akademik Dubravko Jelčić i urednica u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti Ivana Žužul. Jelčić je podsjetio kako su Stoljeća hrvatske književnosti obnovljeni nastavak ranije pokrenute biblioteke Pet stoljeća hrvatske književnosti. Stoljeća hrvatske književnosti su za razliku od Pet stoljeća znanstveno istraživački projekt, napomenuo je Jelčić i dodao kako su u ovoj biblioteci objavljeni književnici koji prije nisu smjeli ući u Pet stoljeća hrvatske književnosti. Do sada je u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti objavljen 71 svezak. Broj knjiga u biblioteci nije ograničen.

ZAGREB - Uzorak svinjskog mesa prilikom svinjokolje obavezno bi se morao odnijeti nadležnoj veterinarskoj službi na pregled, kako bi se utvrdilo je li meso zaraženo trihinelozom, upozorili su iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Iz Uprave još jednom, posebno jer dolazi vrijeme svinjokolje, apeliraju na sve da se drže propisanih mjera, odnosno da obavezno odnesu uzorke mesa na pregled u nadležnu veterinarsku stanicu. Na pregled se nosi uzorak ošita (mišićnog tkiva koje dijeli trbušnu od grudne šupljine), veličine oraha, i to po mogućnosti dijela ošita uz kralježnicu. Za svaku od svinja potrebno je uzeti uzorak. Cijena pregleda jednog uzorka iznosi 36 kuna, s uključenim PDV-om, pojasnili su iz Ministarstva. U slučaju da je uzorak pozitivan na trihinelozu, Ministarstvo snosi troškove pregleda kao i isplatu štete za životinju koja će biti neškodljivo uklonjena. Prema podacima Ministarstva, u razdoblju svinjokolje, odnosno od sredine studenog do kraja godine bit će zaklano najmanje 700 tisuća svinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙