FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Čelnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) dobili su na današnjem sastanku s premijerom Ivom Sanaderom popis dionica 64 tvrtke iz državnog portfelja, u vrijednosti 4,8 milijardi kuna, koje bi trebale ući u fond za obeštećenje umirovljenika. Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan izjavio je nakon sastanka kako će umirovljenici inzistirati da putem fonda dobiju cijeli iznos duga koji se procjenjuje na oko 20 milijardi kuna, pa bi na idućem sastanku za desetak dana trebali od Vlade dobiti i popis nekretnina te ostale imovine koja bi ušla u fond. Na popisu se nalaze dionice najvrjednijih hrvatskih tvrtki poput HT-a, Plive, Podravke, Jadranskog naftovoda, Končara i Kraša.

SPLIT - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Marko Brdar izjavio je kako je očevid na mjestu radne nesreće u Brodotrogiru, u kojoj su život izgubila četiri radnika, dovršen, a "policija raspolaže s dostatno dokaza na temelju kojih bi mogli biti privedeni odgovorni". Načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić potvrdio je kako je očevid završio, ali je naglasio kako se uzroci nesreće još istražuju te i nije htio komentirati riječi istražnog suca o mogućim uhićenjima.

ZAGREB - Međunarodna trodnevna konferencija pod nazivom "Iskustva u pogledu sudjelovanja nacionalnih manjina u političkom odlučivanju na državnoj i lokalnoj razini" započela je danas s radom pod visokim pokroviteljstvom predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera. U njezinu radu sudjeluju predstavnici političkih stranaka, savjetnici u tijelima vlasti, članovi manjinskih vijeća i drugi manjinski predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Slovačke i Slovenije. "Hrvatska se razvija kao multikulturalno društvo u kojem su nacionalne manjine integrirane sa svojom ukupnom osobnošću. Nacionalne manjine su naše bogatstvo, a ne problem, one su mostovi koji spajaju, a ne razdvajaju", rekao je Sanader.

ZAGREB - Vlada je danas resornom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odobrila kupnju 138 stanova iz programa POS-a kako bi se stambeno zbrinuli stradalnici Domovinskog rata. Radi se o stanovima u dvadesetak mjesta, koji se nisu uspjeli prodati, a za čiju je kupnju država u proračunu osigurala oko 53 milijuna kuna. Vlada je donijela odluku o prestanku sanacije zagrebačkog Studentskog centra pozivajući se pri tom na podatke da su u sanaciji utvrđeni svi vjerovnici i njihova potraživanja, da je s velikim brojem vjerovnika postignuta nagodba i izmirene sve financijske obveze, te da su izmireni ukupno zatečeni dugovi.

ZAGREB - Raspravom o Godišnjem financijskom izvješću Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za prošlu godinu, koje su podržali svi saborski klubovi, Hrvatski je sabor zaključio današnje zasjedanje. U Izvješću se, među ostalim, navodi da je HBOR u 2003. uspješno poslovao te, u okviru svojih mogućnosti, poticao gospodarski razvoj Hrvatske.To se prije svega odnosni na poticanje izvoza, malog i srednjeg poduzetništva te 'jačih' gospodarskih grana, uz brigu za ravnomjeran razvitak svih područja Hrvatske. HBOR je, stoji u izvješću, u prošloj godini odobrio ukupno 23,8 milijardi kuna kredita.

ZAGREB - Rashodi središnjeg državnog proračuna iduće će godine iznositi 90,9 milijardi kuna, a prihodi 86,7 milijardi kuna, prijedlog je proračuna za 2005. koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru. Vlada je Saboru uputila prijedloge zakona vezane za poreznu reformu, konkretno zakone o porezima na dohodak i na dobit. Prvi je put Vlada Saboru uz prijedlog proračuna za iduću godinu uputila i projekcije proračun za 2006. i 2007. Ti dokumenti, ocjenio je Sanader, stvaraju realne pretpostavke da Vlada ispuni što je obećala - da pokrene Hrvatsku.

ZAGREB - Saborski klubovi podijelili su se danas oko toga treba li dati suglasnost Vladi za zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kojim bi se vode u priobalnom području zaštitilo od onečišćenja. S 40 milijuna eura zajma financirala bi se izgradnja infrastrukture za zaštitu voda, a dug bi se 'servirao' uvođenjem namjenske komponente u cijenu kubičnog metra vode na područjima projekta. Rok otplate zajma je deset godina, s počekom od pet godina, uz kamatu u iznosu šestomjesečnog EURIBOR-a uvećanog za fiksnu maržu. Većina oporbenih klubova ne slaže se s tvrdnjom Vlade da je zajam povoljan za Hrvatsku.

ZAGREB - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi danas će donijeti zaključak po pitanju predstavke novinarke Helene Puljiz te ga uputiti saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. To je novinarima u kratkoj izjavi rekao potpredsjednik Vijeća Krunoslav Antoliš, ne želeći govoriti kakav bi mogao biti zaključak Vijeća o okolnostima pod kojima je ta novinarka bila pozivana na razgovore s agentima Protuobavještajne agencije (POA). Članovi Vijeća danas se nisu htjeli očitovati ni na najave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Dragutina Lučića, koji je jučer rekao da će, ako se u idućih nekoliko dana Vijeće i Odbor ne očituju, slučaj prijaviti Europskoj federaciji novinara i tijelima EU-a.

BELI MANASTIR - U povodu Dana grada Belog Manastira i blagdana zaštitnika grada sv. Martina potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas Dom za starije i nemoćne osobe, obnovu kojeg je to ministarstvo financiralo s 2,1 milijun kuna. Riječ je o drugom takvom domu u Hrvatskoj, u kojemu se u sklopu pokusnog projekta Ministarstva osigurava smještaj stalnim korisnicima i provode programi poludnevnog i dnevnog boravka, te stacionarnog smještaja slabije pokretnih osoba. Osim 22 zaposlenika u Domu će raditi 40 dobrovoljaca.

RIJEKA - Gradonačelnici Rijeke i talijanskog grada Estea potpisali su danas sporazum o bratimljenju tih dvaju gradova. U ime Rijeke sporazum je potpisao Vojko Obersnel, a u ime Estea Vanni Mengotto. Sporazum o bratimljenju rezultat je suradnje započete 1991. godine, a njime se utvrđuje promicanje razmjene iskustava u svim područjima, od procesa europskog integriranja i poduzetničkih centara do sporta i kulture.

ZAGREB - Tomislav Petrak, doktor znanosti i redoviti profesor zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, kandidat je Hrvatske pučke stranke (HPS) za predsjednika Republike, rečeno je danas na konferenciji za novinare HPS-a. "Petrak je čovjek koji može promijeniti odnose na hrvatskoj političkoj pozornici", rekao je predsjednik Hrvatske pučke stranke Tomislav Merčep. Istaknuo je da se predsjedništvo HPS-a odlučilo za Petraka jer je "čovjek iz znanosti, neopterećen bivšim sudjelovanjem u politici".

ZAGREB - Matica hrvatska predstavila je danas na Interliberu na Zagrebačkom Velesajmu svoju biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti. O tom pothvatu govorili su akademik Dubravko Jelčić i urednica u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti Ivana Žužul. Do sada u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti objavljen 71 svezak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙