FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SARAJEVU PREDSTAVLJENA "STOLJEĆA HRVATSKE KNJŽEVNOSTI"

SARAJEVO,16. studenog(Hina) - Biblioteka "Stoljeća hrvatskeknjiževnosti" što ju je pokrenula Matica hrvatska najsigurniji jetemelj na kojemu se zasniva budućnost hrvatskoga naroda, kazao je uutorak u Sarajevu akademik Dubravko Jelčić na predstavljanju ovognakladničkog pothvata upriličenog u Sarajevu uz potporu lokalnogogranka MH.
SARAJEVO,16. studenog(Hina) - Biblioteka "Stoljeća hrvatske književnosti" što ju je pokrenula Matica hrvatska najsigurniji je temelj na kojemu se zasniva budućnost hrvatskoga naroda, kazao je u utorak u Sarajevu akademik Dubravko Jelčić na predstavljanju ovog nakladničkog pothvata upriličenog u Sarajevu uz potporu lokalnog ogranka MH.

Pred punom velikom dvoranom Katoličkog školskog centra Jelčić, koji je ujedno izvršni urednik biblioteke "Stoljeća hrvatske književnosti", i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Josip Bratulić sarajevskoj su publici približili temeljne značajke i sadržaj tog kulturnog pothvata pokrenutog 1993. godine.

Jelčić je posebice inzistirao na činjenici da ta biblioteka slijedi isključivo znanstvena i estetska načela no njeni kreatori, kako je istaknuo, tu činjenicu trebaju zahvaliti prije svega slobodi u Hrvatskoj.

"Bez slobodne Hrvatske ne bi bilo ni ove književnosti", kazao je Jelčić podsjetivši na raniji projekt pod naslovom "Pet stoljeća hrvatske književnosti" čija je znanstvena utemeljenost uvelike bila ograničena ideološkim i političkim kriterijima.

Matica hrvatska u ovom izdavačkom projektu, po Jelčićevim riječima, sada striktno poštuje eutentičnost i vjerodostojnost svakoga književnoga djela i književnika koji ulaze u novu ediciju.

Pridržavanje tih kriterija pomoglo je da "Stoljeća hrvatske književnosti" obuhvate znatno šire vremensko razdoblje te da umjesto od Marulića pregled književnoga stvaralaštva hrvatskoga naroda započne od Baščanske ploče čiji tekst nedvojbeno sadrži elemente književnoga izraza, istaknuo je Jelčić.

"Jednoga dana možda će se pronaći tekst koji je i stariji od Baščanske ploče a ima elemente književnoga izraza", kazao je Jelčić pojasnivši kako je ta mogućnost uredništvo usmjerila na ostavljanje ovoga projekta otvorenim i za nova djela i za nove autore.

Josip Bratulić podsjetio je kako Matica hrvatska knjige tiska već punih 160 godina a to vrijeme je pokazalo kako hrvatski narod ima književnike i djela dostojne mnogih europskih književnih veličina. To je izdavaštvo, kako je kazao Bratulić, obilježeno važnim knjigama koje su ujedno konstituirale hrvatsku svijest.

Joško Ševo, prodekan na Akademiji scenskih umjetnosti u Zagrebu, govorio je na sarajevskom predstavljanju "Stoljeća hrvatske književnosti" odabrane tekstove iz predstave "Govorite li hrvatski".

Slično predstavljanje u slijedi u srijedu u Katoličkom školskom centru u Zenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙