FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IVO SANADER U NUERNBERGU

BERLIN, 18. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderboravio je u četvrtak poslijepodne u Nuernbergu, na pozivpotpredsjednika Europskog parlamenta i potpredsjednikaKršćansko-socijalne unije (CSU) Inga Friedricha, gdje je održao govorna godišnjem kongresu Evangeličkog radnog kruga CSU.
BERLIN, 18. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader boravio je u četvrtak poslijepodne u Nuernbergu, na poziv potpredsjednika Europskog parlamenta i potpredsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Inga Friedricha, gdje je održao govor na godišnjem kongresu Evangeličkog radnog kruga CSU.

Hrvatski premijer je obraćajući se gostima kongresa tematizirao pitanje vjere u Europi i EU. On je kao primjer uspješnog dijaloga između različitih vjera naveo i dobar odnos svoje Vlade prema pravoslavnoj manjini u Hrvatskoj.

On je istovremeno izjavio da je EU potrebna veza s kršćanskim korjenima.

Sanader je u svom govoru pred gostima Kongresa također pojasnio hrvatske pozicije i perspektive na putu u EU.

Hrvatski premijer je prije toga u razgovoru s njemačkim medijima posebice istaknuo podršku što je u svojim naporima na putu u Europu Hrvatska dobiva u Njemačkoj.

On je još jednom izrazio mišljenje da će Hrvatska najkasnije u ožujku 2005. započeti pregovore s EU glede punopravnog članstva za što je u srijedu dobio podršku njemačkog kancelara Gerharda Schroedera te luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera.

Sanader je izjavio da je prilikom ovotjednih susreta s vodstvom Srbije i Crne Gore još jednom istaknuo ulogu Hrvatske kao mosta između EU i jugoistoka Europe. On je njemačkim novinarima izjavio da se jugoistočni susjedi Hrvatske još uvijek bore s mnoštvom problema, ali da je europska perspektiva dana svih zemljama regije na EU summitu u Solunu prošle godine upravo stoga neobično važna.

Zbog toga će, kako smatra Sanader, 17. prosinca kada će Europsko vijeće s velikom vjerojatnošću potvrditi početak pregovora s Hrvatskom biti ne samo velik dan za Hrvatsku, nego i za sve zemlje u regiji, jer će se Hrvatska svim silama boriti da se zemljama jugoistoka Europe ne zatvori europska perspektiva.

Hrvatski premijer je tijekom konferencije za tisak nekoliko puta odbio komentirati svoj stav glede mogućeg primitka Turske u EU, smatrajući da je za Hrvatsku prerano davati takve ocjene.

Sanader je razgovarao i s gradonačelnikom Nuernberga Klemencom Gsellom.

On će u petak će boraviti u Muenchenu gdje će se prijepodne sastati s bavarskim premijerom i predsjednikom CSU-a Edmundom Stoiberom, a predvečer će održati govor na kongresu CSU-a koji se u petak i subotu održava u Muenchenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙