FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: USELJENICI LAKŠE DO POSLA

BERLIN, 4. studenog 2004. (Hina) - Njemačka vlada donijela je dodatnepromjene useljeničkog zakona koje strancima koji žive u Njemačkojomogućavaju lakši pristup njemačkom tržištu rada.
BERLIN, 4. studenog 2004. (Hina) - Njemačka vlada donijela je dodatne promjene useljeničkog zakona koje strancima koji žive u Njemačkoj omogućavaju lakši pristup njemačkom tržištu rada.

Kako u četvrtak javljaju njemački mediji, vlada Gerharda Schrödera je na sjednici u srijedu poslijepodne odlučila ukinuti pravilo po kojemu stranci iz neke od zemlja koje ne pripadaju Europskoj uniji polažu pravo na radno mjesto jedino u slučaju da za to radno mjesto nije pronađen prikladan kandidat s njemačkim ili državljanstvom neke od zemlja članica Europske unije.

Ovo se pravilo odnosi na strance koji već tri godine rade ili četiri godine borave u Njemačkoj.

Promjena također donosi pravilo po kojemu osobe s tzv. tolerirajućim statusom tj. one osobe kojima nije definiran boravišni status, već nakon godinu dana boravka mogu biti uključene u njemačko tržište rada. Dosad je ovim osobama legalan rad bio u pravilu onemogućen.

Kako je priopćilo ministarstvo rada i gospodarstva, olakšavajuća pravila bi trebala omogućiti bržu i uspješniju integraciju stranca u njemačko društvo. Velik dio stranaca na koje se odnosi ovo pravilo već godinama živi u Njemačkoj bez riješenog statusa. Osobama kojima je npr. odbijeno pravo na politički azil i po deset godina žive s neriješenim statusom bez prava na zaposlenje, a djeci nije omogućeno više školovanje i izobrazba za zanat. Ova situacija bi se, prema priopćenju, trebala poboljšati stupanjem useljeničkog zakona na snagu početkom sljedeće godine.

Ovaj zakon je nakon višegodišnjih sukoba vlade i oporbe dogovoren početkom ljeta ove godine, a njime se po prvi put u povijesti SR Njemačke regulira priliv stranaca. Prema nekim procjenama, Njemačkoj je godišnje, unatoč 4,5 milijuna nezaposlenih, potrebno 25.000 kvalificiranih radnika kako bi se ublažio negativni demografski učinak te nedostatak radne snage u nekim deficitarnim granama poput zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙