FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH SUDJELUJE U JEDNOJ MISIJI NATO-A I DEVET MISIJA UN-A

ZAGREB, 16. studenoga 2004. (Hina) - Hrvatska će, sukladno sa svojimGodišnjim nacionalnim planom za NATO za 2004-2005. godinu te u skladus jednim od svojih strateških ciljeva - ulaskom u članstvo Saveza - idalje sudjelovati u misijama NATO-a no to ne znači da će Hrvatskaslati vojnike ili civile u Irak, doznaje se u utorak u Ministarstvuvanjskih poslova.
ZAGREB, 16. studenoga 2004. (Hina) - Hrvatska će, sukladno sa svojim Godišnjim nacionalnim planom za NATO za 2004-2005. godinu te u skladu s jednim od svojih strateških ciljeva - ulaskom u članstvo Saveza - i dalje sudjelovati u misijama NATO-a no to ne znači da će Hrvatska slati vojnike ili civile u Irak, doznaje se u utorak u Ministarstvu vanjskih poslova.

Hrvatska je Vlada u više navrata isticala da je jedan od strateških ciljeva hrvatske vanjske politike ulazak u NATO. U skladu s tim ciljem, Hrvatska već djeluje u misiji NATO-a (ISAF) u Afganistanu, gdje je trenutačno razmješten već četvrti kontingent hrvatske vojne policije, objašnjava izvor u MVP-u. Posljednji kontingent hrvatskih vojnih policajaca, koji obuhvaća 50-ak pripadnika, u rujnu je otputovao u Kabul, gdje će ostati šest mjeseci.

Zajedno s Albanijom i Makedonijom, Hrvatska bi u prvoj polovici sljedeće godine u Kabulu trebala uspostaviti zajednički vojno-sanitetski tim, koji bi ukupno obuhvaćao 11 članova.

U skladu sa Zajedničkom deklaracijom o civilnoj suradnji u sklopu Pokrajinskog tima za obnovu, koji u afganistanskom gradu Feyzabadu vodi Njemačka, Hrvatska bi početkom prosinca u Afganistan trebala poslati skupinu od jednog diplomata i dvojice policijskih inspektora koji bi pružali potporu mjesnim afganistanskim vlastima.

Deklaraciju o civilnoj suradnji u rujnu su u New Yorku potpisali hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njegov njemački kolega Joschka Fischer.

Hrvatska je spremna i aktivnije se uključiti u civilnom i vojnom angažmanu NATO-a u Afganistanu, ako to bude potrebno, a u to bi se mogli uključiti i liječnici, agronomi i građevinari.

NATO daje opće okvire za pružanje pomoći zemljama u kojima ima svoje misije, a zemlje članice ili zemlje kandidati za ulazak u članstvo zatim daju svoje prijedloge o svojem mogućem angažmanu.

Što se tiče Iraka, Hrvatska podržava napore međunarodne zajednice za uspostavu mira, stabilnosti i demokracije u toj zemlji, ističe isti izvor.

Hrvatska se nije vojno angažirala u koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama u Iraku, no svoj je doprinos iskazala prihvatom na liječenje skupine iračke djece i forenzičkom obukom iračkih liječnika u Hrvatskoj.

Hrvatska je u više navrata isticala kako neće slati svoje vojnike u Irak, ali je izrazila spremnost osigurati potrebnu humanitarnu i stručnu pomoć. Jedan od oblika te pomoći moglo bi biti i hrvatsko sudjelovanje u obuci iračkih policajaca na policijskoj akademiji u Jordanu.

Dio hrvatskih medija proteklih je dana pogrešno prenio izjavu ministra Žužula o upućivanju troje civila u Afganistan, izvijestivši da se radilo o najavi upućivanja civila u Irak.

Osim u misijama NATO-a, Hrvatska, u skladu sa stand-by aranžmanom koji je potpisala s UN-om, sudjeluje u mirovnim misijima UN-a.

Hrvatska se od kolovoza 2003. do kolovoza 2004. pored dosadašnjeg sudjelovanja u pet mirovnih misija pod vodstvom UN-a uključila i u mirovne misije UNMIL-a (Liberija), UNOCI-a (Obala Bjelokosti), UNFICYP-a (Cipar) te MINUSTAH-a (Haiti).

Trenutačno pripadnici oružanih snaga RH sudjeluju u osam mirovnih misija UN-a UNMOGIP (Indija i Pakistan) s 5 vojnih promatrača, MINURSO (Zapadna Sahara) s dva vojna promatrača, UNAMSIL (Sijera Leone) sa šest vojnih promatrača, UNMEE (Etiopija i Eritreja) sa sedam vojnih promatrača, UNOCI (Obala Bjelokosti) s tri promatrača, UNFICYP (Cipar) s dva časnika, UNMIL (Liberija) s tri stožerna časnika, te s jednim vojnim psihologom u mirovnoj misiji MINUSTAH (Haiti).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙