FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOISIU I CRVENKOVSKI ZA BOLJE ODNOSE ALBANIJE I MAKEDONIJE

TIRANA,18.studenoga 2004.(Hina) - Albanski predsjednik Alfred Moisiu imakedonski predsjednik Branko Crvenkovski, koji je u četvrtak stigao uradni posjet Albaniji, suglasili su se da je unapređenje odnosa dvijuzemalja ne samo u njihovom već i u interesu regije. Moisiu je najavioda će poslije SAD-a, i Albanija priznati ustavno ime Makedonije.
TIRANA,18.studenoga 2004.(Hina) - Albanski predsjednik Alfred Moisiu i makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, koji je u četvrtak stigao u radni posjet Albaniji, suglasili su se da je unapređenje odnosa dviju zemalja ne samo u njihovom već i u interesu regije. Moisiu je najavio da će poslije SAD-a, i Albanija priznati ustavno ime Makedonije.

Nakon razgovora u Pogradecu, oko 150 kilometara južno od Tirane, Moisiu je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo time što je Crvenkovski rekao da je odlučan provesti Ohridski sporazum, što je, po riječima Moisiua, jamstvo stabilnosti Makedonije.

Potpisivanjem Ohridskog sporazuma 2001. godine okončani su oružani sukobi između makedonskih snaga sigurnosti i naoružanih Albanaca i albanska etnička zajednica u Makedoniji dobila je veća prava.

Kako i Albanija i Makedonija teže članstvu u EU I NATO-u, dvojica predsjednika su se suglasila da je za ostvarenje tog cilja potrebno unapređenje suradnje, posebice unutar Jadranske povelje čija je potpisnica i Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙