FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WASHINGTON PRIZNAO SKOPLJU PRAVO NA IME "MAKEDONIJA"

SKOPJE, 4. studenog 2004. (Hina) - Sjedinjene Države priznale suMakedoniji pravo na korištenje njezina ustavnog imena, javila je učetvrtak Makedonska informativna agencija pozivajući se na izvoremakedonskog Ministarstva vanjskih poslova.
SKOPJE, 4. studenog 2004. (Hina) - Sjedinjene Države priznale su Makedoniji pravo na korištenje njezina ustavnog imena, javila je u četvrtak Makedonska informativna agencija pozivajući se na izvore makedonskog Ministarstva vanjskih poslova.

Upotrebu imena "Makedonija" bivšoj je jugoslavenskoj republici niz godina osporavala susjedna Grčka, pa je na međunarodnom planu ona bila predstavljena pod službenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Makedonska informativna agencija javila je da je grčko Ministarstvo vanjskih poslova dobilo u četvrtak ujutro priopćenje State Departmenta da su SAD priznale Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, zbog čega je navodno grčki šef diplomacije Petros Molyviatis odgodio put u Bruxelles na sastanak Vijeća Europe.

Inače su, na inicijativu Grčke, uskoro trebali biti nastavljeni razgovori između predstavnika Makedonije i Grčke o sporu oko imena u UN-u.

Spor oko imena traje već devet godina i o njemu se bezuspješno pregovara unutar Ujedinjenih naroda još od 1993., kada je Makedonija primljena u svjetsku organizaciju pod svojim privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Od kada je 1991. godine proglasila neovisnost od bivše SFR Jugoslavije, susjedna Grčka osporavala je Skoplju pravo na korištenje "povijesnoga grčkog imena Makedonija". Jedna sjeverna pokrajina u Grčkoj nosi ime Makedonija.

Grčki ministar vanjskih poslova Petros Molyviatis ustvrdio je u četvrtak da je SAD "odlučio priznati bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju pod imenom - Republika Makedonija -" optuživši Washington da je djelovao "jednostrano".

U kratkom obraćanju novinarima Molyviatis je kazao da je pozvao "američkog veleposlanika Thomasa Millera kako bi mu izrazio prosvjed zbog odluke", prenosi agencija France presse.

"Osim toga istaknuo sam i brojne negativne posljedice takve jednostrane odluke SAD-a", dodao je.

Makedonija je članica antiterorističke koalicije u Iraku gdje od lipnja sudjeluje u koalicijskim snagama s jednom vojnom postrojbom i medicinskim ekipama.

Očekuje se da će makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova tijekom dana potvrditi ovu vijest na konferenciji za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙