FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BALKENENDE PROTIV NAZIVA "REPUBLIKA MAKEDONIJA"

BRUXELLES, 4. studenog 2004. (Hina/AFP) - Nizozemski premijer Jan PeterBalkenende, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, izjavioje u četvrtak pred novinarima da nije pobornik priznavanja naziva"Republika Makedonija", kao što su nešto prije učinile SjedinjeneDržave.
BRUXELLES, 4. studenog 2004. (Hina/AFP) - Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, izjavio je u četvrtak pred novinarima da nije pobornik priznavanja naziva "Republika Makedonija", kao što su nešto prije učinile Sjedinjene Države.

"Zasad Europska unija ima stajalište da je službeno ime zemlje Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija te mislim da još možemo koristiti taj naziv", rekao je Balkenende.

Nizozemski je premijer, samo nekoliko sati prije početka summita EU, rekao da Unija još nije razmatrala "posljedice" američkog priznanja naziva "Republika Makedonija", ali i dodao da će ih uskoro "ispitati".

Sjedinjene Države priznale su Makedoniji pravo na korištenje njezina ustavnog imena, javila je u četvrtak Makedonska informativna agencija pozivajući se na izvore makedonskog ministarstva vanjskih poslova.

Upotrebu imena "Makedonija" bivšoj je jugoslavenskoj republici niz godina osporavala susjedna Grčka, pa je na međunarodnom planu ona bila predstavljena pod službenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Makedonska informativna agencija javila je da je grčko ministarstvo vanjskih poslova dobilo u četvrtak ujutro priopćenje State Departmenta da su SAD priznale Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, zbog čega je navodno grčki šef diplomacije Petros Molyviatis odgodio put u Bruxelles na summit EU.

Inače su, na inicijativu Grčke, uskoro u UN-u trebali biti nastavljeni razgovori između predstavnika Makedonije i Grčke o spornom imenu.

Spor oko imena traje već devet godina i o njemu se bezuspješno pregovara unutar Ujedinjenih naroda još od 1993., kada je Makedonija primljena u svjetsku organizaciju pod svojim privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Od kada je 1991. godine proglasila neovisnost od bivše SFR Jugoslavije, susjedna Grčka osporavala je Skoplju pravo na korištenje "povijesnoga grčkog imena Makedonija". Tako se, naime, naziva sjeverna pokrajina u Grčkoj.

Grčki ministar vanjskih poslova Petros Molyviatis ustvrdio je u četvrtak da je SAD "odlučio priznati bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju pod imenom - Republika Makedonija -" optuživši Washington da je djelovao "jednostrano".

U kratkom obraćanju novinarima Molyviatis je kazao da je pozvao "američkog veleposlanika Thomasa Millera kako bi mu izrazio prosvjed zbog odluke", prenosi agencija France presse. "Osim toga istaknuo sam i brojne negativne posljedice takve jednostrane odluke SAD-a", dodao je.

Makedonija je članica antiterorističke koalicije u Iraku gdje od lipnja sudjeluje u koalicijskim snagama s jednom vojnom postrojbom i medicinskim ekipama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙