FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRI AMERIČKO-JADRANSKE POVELJE SPREMNI NA JAČE SUDJELOVANJE U AKCIJAMA NATO-A

BRIJUNI, 12. studenog 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslovaHrvatske, Makedonije i Albanije, članica Američko-jadranske povelje,zajedno s pomoćnicom državnog tajnika SAD-a za Europu i AzijuElisabeth Jones potpisali su u petak na Brijunima izjavu u kojojizražavaju spremnost na jače sudjelovanje u misijama, zadaćama ioperacijama NATO-a kao što je ISAF u Afganistanu i misija obukeiračkih vojnika.
BRIJUNI, 12. studenog 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije, članica Američko-jadranske povelje, zajedno s pomoćnicom državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Elisabeth Jones potpisali su u petak na Brijunima izjavu u kojoj izražavaju spremnost na jače sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a kao što je ISAF u Afganistanu i misija obuke iračkih vojnika.

"Kroz razvoj suradnje, nastavit ćemo stavljati naglasak na inicijative i projekte koji jačaju Akcijske planove za članstvo te stvarati uvjete kroz sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a, kao što su ISAF u Afganistanu i NATO-va misija obuke u Iraku", kaže se u zajedničkoj izjavi trećeg susreta komisija za provedbu Povelje.

Miomir Žužul, Ilinka Mitreva i Kastriot Islami potvrdili su spremnost na suradnju s ciljem što bržeg integriranja u NATO.

Ministar Žužul ocijenio je na konferenciji za novinare da su upravo zahvaljujući toj Povelji članice bliže punopravnom članstvu u NATO, te se, kako je rekao, očekuje da će te tri države uskoro postati i punopravne članice NATO-a.

Istaknuo je također da je "za Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju od iznimnog značaja suradnja sa SAD-om s kojim je svaka od tih država upravo putem zajedničkog rada učvrstila partnerstvo". Pri tom je dodao kako se kroz ovakvu vrstu zajedničkog rada pridonosi i stabilizacije regije.

"Ova Povelja predstavlja model za ostale države u integracijskim procesima", napomenuo je Žužul, najavivši kako će se u subotu na Brijunima ministrima tih triju zemalja pridružiti ministri vanjskih poslova Srbije i Crne Gore te BiH, Vuk Drašković i Mladen Ivanić, kao i dužnosnici 7 članica NATO-a čime će, kako je kazao, "Hrvatska, Makedonija i Albanija dobiti od šireg susjedstva potporu za članstvo u NATO savezu."

Ministrica vanjskih poslova Makedonije naglasila je da se ovakvom suradnjom doprinosi sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu regije na putu ulaska ovih država u EU i NATO savez, dok je njen albanski kolega Kastriot Islami ustvrdio kako je ovaj susret od povijesnog značaja u nastojanjima triju država da se integriraju u NATO savez.

Pomoćnica državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Elisabeth Jones obećajući daljnju potporu SAD-a drži da su članice Američko-jadranske povelje spremne za članstvo u NATO-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙