FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CRVENKOVSKI ZAHVALIO SAD-U PRIZNAVANJE USTAVNOG IMENA

SKOPLJE, 4. studenog 2004. (Hina) - U kratkom obraćanju javnosti učetvrtak popodne predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski potvrdio jeda su SAD priznale ustavno ime ove države i pri tom naglasio daRepublika Makedonija ima prijatelje i saveznike u svijetu koji jepoštuju.
SKOPLJE, 4. studenog 2004. (Hina) - U kratkom obraćanju javnosti u četvrtak popodne predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski potvrdio je da su SAD priznale ustavno ime ove države i pri tom naglasio da Republika Makedonija ima prijatelje i saveznike u svijetu koji je poštuju.

U ime svih građana Makedonije Crvenkovski je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama. Grčkom narodu i grčkoj vladi koja Makedoniji osporava njeno ustavno ime, Crvenkovski je poručio da je Republika Makedonija čvrsta u odluci da gradi prijateljske i dobrosusjedske odnose.

Republika Makedonija je pod pritiskom Grčke primljena u Ujedinjene narode 1994. godine pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija. Od tada su se u Ujedinjenim narodima odvijali pregovori između makedonskih i grčkih predstavnika kako bi se našlo ime za Makedoniju koje bi odgovaralo objema stranama. Prijedlog Makedonije je bio da Grčka izabere sama ime kojim će je nazivati a da s ostalim svijetom komunicira pod svojim ustavnim imenom.

Desetogodišnji pregovori nisu urodili plodom i nedavno je Grčka predložila da se razgovori u UN-u intenziviraju, a kako se najavljivalo u grčkim medijima, službeno ime Makedonije trebalo bi biti Nova Makedonija.

U naporima za priznavanje ustavnog imena Makedonije važna je Deklaracija njemačkog Bundestaga od prije desetak dana kojom su parlamentarci zatražili od njemačke vlade da Makedoniju naziva njezinim ustavnim imenom i da se angažira da to ime bude prihvaćeno i u Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙