FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moisiu pozdravio neuspjeh referenduma u Makedoniji

TIRANA,9.studenoga 2004.(Hina) - Albanski predsjednik Alfred Moisiupozdravio je u utorak "neuspjeh" referenduma u Makedoniji čiji je ciljbio spriječiti teritorijalnu reorganizaciju koja će promjenitinacionalnu strukturu pojedinih makedonskih općina u korist Albanaca.
TIRANA,9.studenoga 2004.(Hina) - Albanski predsjednik Alfred Moisiu pozdravio je u utorak "neuspjeh" referenduma u Makedoniji čiji je cilj bio spriječiti teritorijalnu reorganizaciju koja će promjeniti nacionalnu strukturu pojedinih makedonskih općina u korist Albanaca.

"Ovom prigodom, najprikladnije je reči da je to neuspjeh koji će

donijeti razvoj, mir i stabilnost Makedoniji i regiji", ocijenio je Moisiu, a prenosi Albanska Telegrafska Agencija (ATA).

Moisiu je također rekao da se u slučaju suprotnog ishoda referenduma ne bi moglo razmišljati o integraciji u Europsku uniju, o budućnosti Balkana kao ni o daljnjem unapređenju prijateljstva i razumijevanja među narodima Albanije i Makedonije.

Na referendumu održanom u nedjelju postavljeno je pitanje da li

građani podržavaju decentralizaciju Makedonije koja će smanjiti

broj općina i u nekima od njih promjeniti etničku strukturu u korist Albanaca.

Referendum, koji nije uspio jer je na glasovanje izašlo samo 26 posto građana umjesto potrebnih 50, inicirao je Svjetski makedonski kongres, uz potporu oporbenih stranaka koje okupljaju Makedonce.

Najviši dužnosnici Albanije su uoči referenduma upozoravali da bi njegov uspjeh nanio veliku štetu stabilnosti regije i provedbi Ohridskog sporazuma. Na bojkot referenduma pozvali su i predstavnici međunarodne zajednice u Skopju kao i dužnosnici vodećih zapadnih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙