FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SOLANA ZADOVOLJAN ZBOG NEUSPJELOG REFERENDUMA

SKOPJE, , 9. studenoga 2004. (Hina) - Visoki predstavnik EU za vanjskupolitiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u utorak u Skopjuzadovoljstvo najnovijim događajima u Makedoniji koji, kako je rekao,pokazuju spremnost da se u cijelosti provede Ohridski dokument iz2001. godine, donijet nakon oružanih sukoba makedonskih snagasigurnosti i naoružanih Albanaca, dokument kojim su proširena pravaalbanske etničke zajednice u Makedoniji.
SKOPJE, , 9. studenoga 2004. (Hina) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u utorak u Skopju zadovoljstvo najnovijim događajima u Makedoniji koji, kako je rekao, pokazuju spremnost da se u cijelosti provede Ohridski dokument iz 2001. godine, donijet nakon oružanih sukoba makedonskih snaga sigurnosti i naoružanih Albanaca, dokument kojim su proširena prava albanske etničke zajednice u Makedoniji.

Solana je stigao u jednodnevni posjet Makedoniji dva dana nakon neuspjelog referendumu o teritorijalnoj organizaciji lokalne samouprave. Solana je u više navrata upozoravao da bi referendum, čiji bi uspjeh u stvari značio smanjivanje prava Albanaca suprotno Ohridskom dokumentu, bio štetan za makedonsko uključivanje u europske integracije.

Prije referenduma Makedoniju su s istim porukama gotovo svakodnevno posjećivali predstavnici Europske unije i SAD a protiv referenduma izjasnile su se i sve susjedne zemlje.

"Dobra je vijest što je Makedonija izabrala budućnost odlukom naroda da u potpunosti provede Ohridski dokument", izjavio je Solana u Skopju

gdje je s najvišim makedonskim dužnosnicima razgovarao o makedonskom putu u EU i NATO, o stanju u Makedoniji i u regiji.

Nakon susreta s predsjednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim Solana je izjavio da pozdravlja njegovu inicijativu da se u srijedu u Ohridu sastane s čelnicima stranaka koje su potpisale Ohridski dokument. Rezultat tog sastanka trebala bi biti, kako je najavljeno, Deklaracija o daljnjim koracima države u približavanju EU i NATO-u.

Solana je rekao da i Europa želi da se Makedonija kreće u europskom pravcu zahvaljujući energiji svih čimbenika u zemlji.

Makedonija se nalazi u fazi popunjavanja upitnika Europske unije na temelju kojeg očekuje da iduće godine dobije status kandidata za ulazak u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙