FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Novinarka Helena Puljiz je najavila danas da će zatražiti redovitu sudsku zaštitu jer smatra da su joj postupcima POA-e i djelovanjem Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi povrijeđena ljudska prava. U priopćenju, upućenom preko Hrvatskog novinarskog društva, Helena Puljiz tvrdi da ne raspolaže podacima o nacionalnoj sigurnosti i da ne djeluje protiv nacionalne sigurnosti te zaključuje kako nije bilo zakonskog osnova da ju agenti Protuobavještajne agencije zovu na razgovor. Smatra da su joj povrijeđena ljudska prava, pa je radi "osobne sigurnosti" odlučila zatražiti redovitu sudsku zaštitu.

ZAGREB - Članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz oporbenih stranaka - SDP-a, HNS-a HSP-a i HSS-a su danas najavili da će zatražiti saborsku raspravu o 'slučaju Puljiz', ocjenjujući da Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost neće ništa učiniti da bi rasvijetlio taj slučaj. Oni su osudili i izjave IDS-ovca Damira Kajina koji je, tvrde, na jučerašnjoj sjednici Odbora, glasovao za zaključke Odbora, a potom to zanijekao i pred novinarima ispričao posve drugačiju priču. Odbor je jučer zadužio taj Ured da utvrdi jesu li agenti Protuobavještajne agencije (POA) ucjenjivali novinarku Helenu Puljiz, nastojeći ju prisiliti na suradnju. Četiri člana Odbora - Šime Lučin (SDP), Ante Markov (HSS), Srećko Ferenčak (HNS) i Pero Kovačević (HSP) smatraju da je iluzorno očekivati da će Ured obaviti taj posao, budući da je, po Zakonu o sigurnosnim službama, bio dužan to učiniti i bez poticaja saborskog odbora.

ZAGREB - Hrvatski centar PEN-a priopćio je danas da je već ostvaren dostatan broj elemenata za internacionalizaciju slučaja novinarke Helene Puljiz, koju je Protuobavještajna agencija (POA) pozvala na obavijesni razgovor. PEN tvrdi da je Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi postupilo netransparentno prema javnosti, a osjetno je odugovlačilo s donošenjem i objavljivanjem zaključaka.

ZAGREB - Čelnici pet oporbenih stranaka (SDP, HSS, HNS, HSP i Libra) odbacili su danas tvrdnju predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da njihov nedolazak na saborsko Predsjedništvo treba promatrati u kontekstu skorih rasprava o proračunu, slučaju ministra vanjskih poslova Miomira Žužula i raspisivanju predsjedničkih izbora. Predsjednik SDP-a Ivica Račan je na na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da nema razloga da oporba bude nervozna, već razloga za nervozu ima HDZ. Račan nije želio komentirati Vladino očitovanje o slučaju Žužul na temelju novinarskih prepričavanja, kazavši tek da se u spomenutom slučaju postavlja pitanje kakvu moralnu i političku odgovornost gradimo u Hrvatskoj.

ZAGREB - Glavna ekonomistica EBRD-a za Hrvatsku Maria Vagliasindi je izjavila danas, predstavljajući izvješće koje obuhvaća 27 zemalja, da je Hrvatska po postignućima u tranziciji odmah iza novih članica EU te da može služiti kao tranzicijski model. Vagliasindi je predstavila u Zagrebu Tranzicijsko izvješće Europske banke za obnovu i razvitak čija je glavna tema ove godine stanje u infrastrukturi u tranzicijskim zemljama. EBRD-ovo izvješće je pokazalo da su najveći napredak u provođenju strukturnih reformi u ovoj godini postigle tri zemlje kandidatkinje za članstvo u EU - Hrvatska, Bugarska i Rumunjska. Pri tom je Hrvatska napravila značajan napredak u započinjanju reformi pravosuđa i javne uprave, a posebice reformi i liberalizaciji financijskog sektora.

ZAGREB - Saborska oporba uskratila je danas potporu prijedlogu novoga zakona o porezu na dohodak, ocjenjujući ga pokušajem Vlade da marginalnim poreznim olakšicama želi "zamazati oči javnosti". Oporba nije uvažila tvrdnje ministra financija Ivana Šukera da je ono što se predlaže zakonom najviše što Vlada u ovom trenutku može učiniti kako bi porezno rasteretila građane. Oporba drži da predložene mjere uvelike odskaču od HDZ-ovih obećanja cjelokupne porezne reforme. Sabor je zasjedanje zaključio raspravom o dva HNS-ova prijedloga zaključaka - o utvrđivanju i ostvarivanju prava invalida rada te o pravednijoj raspodjeli sredstava dobivenih porezom na dobit, koje Vlada ne prihvaća.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 11. sjednicu nastaviti raspravom o Vladinu prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu - uz koji su prvi put priložene i projekcije proračuna za 2006. i 2007. - te o prijedlogu zakona o izvršenju proračuna za 2005. Okvir proračuna za 2005., za koji u Vladi uvjeravaju da je socijalan te da je zadržao razvojnu sastavnicu, jesu rashodi od gotovo 91 milijarde kuna, prihodi od 86,7 milijarda te deficit opće države od 3,7 posto BDP-a. Vlada je, kako stoji u prijedlogu, izradu proračuna počela s planom da iduće godine gospodarski rast bude 4,1 posto, uz nisku inflaciju od 2,6 posto.

POŽEGA - Predsjednički kandidat HSP-a Slaven Letica izjavio je danas na konferenciji za novinare u Požegi da je ministar Miomir Žužul, ako i nije kazneno odgovoran, "politički i moralno odgovoran" u slučaju "Imostroja" s kojim se Žužul povezuje. Ustvrdio je kako on kao sveučilišni profesor s više od 30 godina staža zna kako od plaće profesora nije moguće steći bogatstvo kojim Žužul raspolaže. Letica je u Požegi počeo predkampanju za predsjedničke izbore. Istaknuo je da ne želi biti "ni predsjednik fikus kao Stjepan Mesić ni predsjednik pratilja kao Jadranka Kosor, već ustavni predsjednik".

SPLIT - Nakon napisa u tjedniku Nacional da 40-godišnji HIV-pozitivan Splićanin D.D. namjerno širi AIDS Županijsko državno odvjetništvo provjerava te tvrdnje, a od Zavoda za javno zdravstvo zatražilo je izvješće i dokumentaciju o HIV-pozitivnim osobama, potvrdio je novinarima zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu Anatol Tomašević. Na nalog Odvjetništva policija je s tim razlogom još jučer posjetila Zavod za javno zdravstvo, što je novinarima potvrđeno i u policiji. No ravnatelj Zavoda dr. Mladen Smoljanović rekao je kako on podatke o zaraženima ne može dati bez sudskog naloga, jer njega i sve liječnike u tome priječi liječnička etika i pravo pacijenta na tajnost i privatnost. Odvjetništvo će, kazao je Tomašević, stoga dokumentaciju zatražiti sudskim nalogom. Denis Dragun, navodni širitelj opasne bolesti, i na današnjoj je konferenciji za novinare u splitskoj zračnoj luci, kao i u jučerašnjim izjavama raznim glasilima, izjavio da "ništa od svega što piše 'Nacional' nije istina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙