FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIVŠI RUSKI PREMIJER RIŽKOV IDUĆI SVJEDOK OBRANE MILOŠEVIĆA

MOSKVA/ZAGREB,18. studenoga(Hina) - Bivši ruski premijer Nikolaj Rižkovidućeg će se tjedna pojaviti na Haškom sudu (ICTY) kao svjedok obranena suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću,izvijestile su u četvrtak ruske agencije.
MOSKVA/ZAGREB,18. studenoga(Hina) - Bivši ruski premijer Nikolaj Rižkov idućeg će se tjedna pojaviti na Haškom sudu (ICTY) kao svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, izvijestile su u četvrtak ruske agencije.

Najavljen je i dolazak u Haag i umirovljenog ruskog generala Leonida Ivašova a kasnije i bivšeg premijera Jevgenija Primakova.

Rižkov, bivši premijer a danas zastupnik u gornjem domu ruskog parlamenta izjavio je da u petak putuje u Haag kako bi s Miloševićem pripremio svoje svjedočenje zakazano za 22. studenoga.

"U Haag putujem u petak ujutro a već za poslijepodne planiran je susret s Miloševićem u zatvoru. Drugi sastanak održat ćemo u subotu", izjavio je Rižkov za agenciju Interfax.

Precizirao je da će pred ICTY-em svjedočiti kao bivši predsjednik Komisije za Jugoslaviju, koja je u ruskoj Dumi (parlament) osnovana 1999. u vrijeme intervencije NATO-a.

"Kao predsjednik komisije bio sam više puta u Jugoslaviji i sastajao se s Miloševićem tako da vrlo dobro znam što se tamo događalo", kazao je Rižkov.

Umirovljeni general pukovnik Leonid Ivašov također je najavio da u petak odlazi u Haag, gdje će idućega tjedna svjedočiti na suđenju Miloševiću. Kazao je da će do kraja mjeseca na suđenju Miloševiću svjedočiti i drugi bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, danas predsjednik Gospodarske komore Rusije.

General Ivašov se do umirovljenja nalazio na čelu Uprave za međunarodnu vojnu suradnju ruskog Ministarstva obrane i smatran je jednim od najutjecajnijih dužnosnika ministarstva, a danas se, kao potpredsjednik Akademije za geopolitičke probleme, bavi vojnom znanošću i u ruskim medijima je često citirani stručnjak.

Žalbeno vijeće Haškog suda Miloševiću je 1. studenoga vratilo pravo da se brani sam, zbog čijeg je oduzimanja i nametanja branitelja proces tijekom rujna i listopada bio praktično blokiran.

Odvijanje suđenja zaustavio je bojkot svjedoka obrane, koji su masovno odustajali od dolaska u Haag prosvjedujući zbog nametanja branitelja Miloševiću.

Među onima koji su objavili da ne žele svjedočiti dok se optuženom ne vrati pravo da se brani sam, bili su Rižkov i Primakov.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, kojem se sudi zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu ovoga je tjedna ispitao svog prvog, a ukupno šestog, svjedoka obrane akademika Mihajla Markovića.

Iako je od početka suđenja u veljači 2002. protuispitivao skoro 300 svjedoka optužbe, Milošević je pokazao da ne poznaje tehniku glavnog ispitivanja, te je i dalje držao govore i postavljao sugestivna pitanja u kojima je bio sadržan odgovor.

Suci i tužitelj su ga upozoravali da takvo ispitivanje svjedoka nema nikakve dokazne vrijednosti, no njemu to nije smetalo da na kraju iskaže puno zadovoljstvo Markovićevim iskazom.

Mihajlo Marković, prvi od autora Memoranduma SANU-a iz 1986. koji se pojavio u Haškom sudu, 90-ih je bio ideolog, pisac programa i potpredsjednik Miloševićeve Socijalističke partije Srbije.

U haškoj sudnici zdušno je opravdavao agresivnu velikosrpsku politiku Miloševića, za kojeg je 1990. govorio da je najveći srpski vođa nakon kralja Petra I Karađorđevića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙