FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: SUCI I TUŽITELJ TRAŽE DA KAY OSTANE MILOŠEVIĆEV BRANITELJ

DEN HAAG/ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Na haškom suđenju bivšemjugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u srijedu jenastavljena rasprava o zahtjevu branitelja Stevena Kaya da ga serazriješi dužnosti, uz nastojanje sudaca i tužitelja da ga uvjeri unužnost daljnjeg sudjelovanja u procesu.
DEN HAAG/ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u srijedu je nastavljena rasprava o zahtjevu branitelja Stevena Kaya da ga se razriješi dužnosti, uz nastojanje sudaca i tužitelja da ga uvjeri u nužnost daljnjeg sudjelovanja u procesu.

Branitelj Steven Kay opširno je obrazložio sve pravne i druge razloge koji su njega i njegovu pomoćnicu Gillian Higgins prisilili da zatraže razrješenje nakon dva mjeseca neuspješnih pokušaja da organiziraju dokazni postupak obrane.

Ponovio je kako "ne može zastupati optuženog koji se tome protivi te iznosi sumnje u njegovu profesionalnost i etičnost", dodajući kako su mu ispravnost te odluke potvrdile odvjetničke komore Engleske i Nizozemske, kao i udruga branitelja pri Haškom sudu (ICTY).

Kao ključnu pogrešku, koja je "nepovratno narušila" odnose između njega i Miloševića te izazvala bojkot svjedoka obrane i blokadu procesa, Kay je označio odluku vijeća da on, a ne optuženi, prvi ispituje svjedoke. Izrazio je spremnost da ostane na raspolaganju ICTY-u u ulozi "prijatelja suda", koju je imao od početka procesa u veljači 2002.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson ocijenio je Kayov zahtjev za povlačenjem "preuranjenim", posebno zbog toga što je Žalbeno vijeće ICTY-a u međuvremenu Miloševiću vratilo pravo da se brani sam a branitelju ostavilo rezervnu "stand by" ulogu, prema kojoj bi vodio obranu kada optuženi bude spriječen bolešću.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice odlučno se usprotivio usvajanju Kayova zahtjeva, upozorivši da "raspravno vijeće gubi autoritet te da Milošević preuzima kontrolu nad procesom".

"Nema pravne osnove da se Kay i Higgins oslobode obveza. Branitelji se ne trebaju brinuti zbog nesuradnje optuženog", kazao je Nice i dodao kako time poništavaju izglede da ih zamjeni drugi odvjetnik.

Naglasivši da je riječ o budućnosti suđenja, Nice je ocijenio da je proces "došao do stadija u kojem se vijeće treba zabrinuti za svoj autoritet i njegovo održavanje zbog svega što optuženi čini".

Miloševića je optužio da inzistiranjem na samozastupanju i nepriznavanju suda "bojkotira sud UN-a", te sugerirao da on stoji iza bojkota svjedoka obrane kojim je blokiran proces.

Vijeće ga je opomenulo da nema dokaza za tu tvrdnju i tražilo da je povuče, što je Nice odbio učiniti.

Milošević je samouvjerenim istupom na današnjoj sjednici pokazao da zabrinutost Nicea za kontrolu procesa nije bez osnova.

Sucima je rekao da vođenje obrane ne mogu povjeriti branitelju dok je on bolestan, jer bi time ponovno prekršili "imperativne norme međunarodnog prava" koje mu jamče pravo da prisustvuje suđenju.

Citirao je i presudu Europskog suda za ljudska prava iz 1985. u kojoj se navodi kako je "temeljno pravo optuženog da bude prisutan na svome suđenju".

Milošević je također dobio dozvolu vijeća da svog prvog svjedoka ne ispituje sutra, kako je najavljeno, već idućega tjedna, jer ga zbog produljenja današnje rasprave nema vremena pripremiti.

Rasprava o Kayovu zatjevu za razrješenje treba završiti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙