FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: MILOŠEVIĆEVI BRANITELJI ZATRAŽILI RAZRJEŠENJE

DEN HAAG/ZAGREB,27. listopada 2004.(Hina) - Britanski odvjetnici StevenKay i Gillian Higgins, branitelji po službenoj dužnosti bivšegjugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, zatražili su odHaškog suda (ICTY) da ih razriješi dužnosti, objavio je u srijeduglasnogovornik suda Jim Landale.
DEN HAAG/ZAGREB,27. listopada 2004.(Hina) - Britanski odvjetnici Steven Kay i Gillian Higgins, branitelji po službenoj dužnosti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, zatražili su od Haškog suda (ICTY) da ih razriješi dužnosti, objavio je u srijedu glasnogovornik suda Jim Landale.

"Tajništvo suda primilo je zahtjev Kaya i Higgins za njihovo povlačenje iz uloge branitelja po službenoj dužnosti u predmetu Milošević", rekao je Landale na tjednom brifingu za novinare.

Rekavši kako je riječ o zahtjevu te da Kay i Higgins "ostaju na dužnosti dok se ne odluči drukčije", napomenuo je kako nije potpuno jasno je li za razmatranje njihova podneska nadležno Tajništvo ili raspravno vijeće koje vodi Miloševićev proces.

Kirsten Johnson, predstavnica za tisak londonskog ureda Kaya i Higgins, kazala je da je zahtjev podnesen u utorak navečer te da se odgovor očekuje za nekoliko tjedana, a do tada će branitelji obavljati svoje dužnosti.

Britanske odvjetnike sud je postavio za branitelje Miloševića, protiv njegove volje, početkom rujna nakon što su liječnici utvrdili kako mu zdravstveno stanje priječi da se i dalje sam brani. Imenovanjem branitelja sud je pokušao spriječiti daljnje otezanje tog maratonskog suđenja, započetog u veljači 2002. i prekidanog zbog bolesti optuženog 15-ak puta, no učinak je bio suprotan.

Milošević je odbio svaku suradnju s Kayom i Higgins, a najavljeni svjedoci obrane masovno su bojkotirali pozive da dođu svjedočiti u Haag, što je dovelo do novih prekida i blokade procesa.

Kay i Higgins u zahtjevu su, među ostalim, naveli da se situacija u kojoj se nalaze kosi s njihovim profesionalnim kodeksom jer im Milošević odbija davati upute, što onemogućuje izvođenje obrane, i jedino traži njihovo povlačenje.

Pred Žalbenim vijećem ICTY-a je razmatranje žalbe na imenovanje branitelja, koju su u Miloševićevo ime ranije podnijeli Kay i Higgins a odluka, koja bi trebala deblokirati proces, očekuje se uskoro.

Bivši jugoslavenski predsjednik, koji kaže da ne priznaje Haški sud ni optužnicu, od početka procesa branio se sam pri čemu je protuispitivao gotovo 300 svjedoka optužbe. On inzistira da mu se vrati pravo da se brani sam, tvrdeći da će se u tom slučaju "suđenje odvijati uobičajenom dinamikom" u režimu od tri radna dana tjedno.

Za dokazni postupak obrane sud je odobrio 150 radnih dana.

Miloševiću se sudi po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙