FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILOŠEVIĆ TRAŽI SUB POENE ZA CLINTONA, BLAIRA, SCHROEDERA

DEN HAAG/ZAGREB,11. studenoga 2004.(Hina) - Bivši jugoslavenskipredsjednik Slobodan Milošević u četvrtak je od Haškog suda (ICTY)zatražio da izda obvezujuće naloge (sub poena) s pozivom nasvjedočenje za više bivših i sadašnjih zapadnih državnika kao što suBill Clinton, Tony Blair i Gerhard Schroeder.
DEN HAAG/ZAGREB,11. studenoga 2004.(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u četvrtak je od Haškog suda (ICTY) zatražio da izda obvezujuće naloge (sub poena) s pozivom na svjedočenje za više bivših i sadašnjih zapadnih državnika kao što su Bill Clinton, Tony Blair i Gerhard Schroeder.

"Tražim da izdate obvezujuće naloge kako bih kao svjedoke mogao ispitati Billa Clitnona, Madeleine Albright, Tonya Blaira i Gerharda Schroedera", kazao je u četvrtak u haškoj sudnici Milošević, kojem je 1. studenoga vraćeno pravo da se brani sam.

Također je zatražio pozivanje bivšeg zapovjednika snaga NATO-a američkog generala Wesleya Clarka, koji je na suđenju Miloševiću već dao iskaz kao svjedok optužbe, kao i bivšeg njemačkog ministra obrane Rudolpha Scharpinga.

Oni su prvi s popisa od 17 tzv. "neprijateljskih svjedoka" koje želi ispitati, kazao je Milošević, tražeći da svjedoče prije sudske stanke za Božićne blagdane ili neposredno nakon njih.

Predsjedavajući raspravnog vijeća Patrick Robinson upozorio je Miloševića da se "sub poene na izdaju tek tako" i zatražio od njega da slijedi propisanu proceduru.

Da bi se njegov zahtjev razmotrio, on će u pisanom podnesku morati dokazati kako su poduzeti svi napori da se te svjedoke kontaktira, da oni odbijaju doći i obrazložiti relevantnost njihovih iskaza.

Milošević je rekao da su svima upućena pisma preko veleposlanstava i pojašnjenja razloga zbog kojih se traži njihovo svjedočenje.

Miloševićev nametnuti branitelj Steven Kay kazao je kako se idućeg utorka sastaje s predstavnicima veleposlanstva SAD vezano uz te zahtjeve te da mu je rečeno kako se oni zahtjevima neće protiviti.

Ranije svjedočenje generala Clarka bilo je unaprijed limitirano po sadržaju i kasnije cenzurirano prije objave, a Milošević se danas žalio da generala nije smio pitati ništa o ratu i njegovoj knjizi.

Na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, već treći dan traje rasprava o zahtjevu branitelja Stevena Kaya da ga se razriješi dužnosti.

U raspravi suci Robinson, Iain Bonomy i O-Gon Kwon te tužitelj Geoffrey Clark nastoje uvjeriti Kaya da nema pravnih i drugih osnova za njegovo povlačenje, no britanski odvjetnik inzistira kako mu odvjetnički kodeks ne dopušta za i dalje zastupa optuženog protiv njegove volje i s kojim je u "nepopravljivom sukobu".

Pristao je obavljati poslove branitelje dok sud ne nađe odgovarajuću zamjenu, ali upravo je u tome problem jer je Kay od početka, 2002. bio uključen u proces kao "prijatelj suda" a novom branitelju trebali bi meseci da se uputi u predmet što znači novi prekid i onako najduljeg suđenja u povjesti međunarodnog prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙