FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILOŠEVIĆ PROTIV SUĐENJA U ODSUTNOSTI DOK JE BOLESTAN - SAVJETNIK

LONDON/ZAGREB,2. studenoga(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević, kojem je Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) vratilopravo da se brani sam, neće prihvatiti da ga u slučaju bolesti usudnici zamjenjuje branitelj kako je predviđeno odlukom vijeća,izjavio je u utorak njegov pravni savjetnik.
LONDON/ZAGREB,2. studenoga(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, kojem je Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) vratilo pravo da se brani sam, neće prihvatiti da ga u slučaju bolesti u sudnici zamjenjuje branitelj kako je predviđeno odlukom vijeća, izjavio je u utorak njegov pravni savjetnik.

"Ta odluka još nije stigla do gospodina Miloševića, tako da on još nema komentara. No on će inzistirati da mu se u cijelosti vrate sva oduzeta prava, uključujući i pravo da se ne može voditi nikakav postupak u njegovom odsustvu", izjavio je Miloševićev savjetnik Zdenko Tomanović za britanski Radio BBC.

Žalbeno vijeće jučer je Miloševiću vratilo pravo da se sam zastupa, nominalno potvrdivši branitelje po službenoj dužnosti ali u izmijenjenoj, sporednoj procesnoj ulozi "stand by" branitelja, koji bi trebali ispitivati svjedoke dok je Milošević bolestan.

Kompromisna odluka vijeća treba osigurati nastavak ključnog haškog procesa, koji je blokiran bojkotom svjedoka obrane od rujanskog nametanja branitelja, i njegovo odvijanje u vrijeme kada optuženom bolest bude priječila dolazak u sudnicu.

Beogradski odvjetnik Tomanović, istaknuo je kako je u kaznenim postupcima nazočnost okrivljenog nužna, osim ako se on izrijekom ne suglasi da se neka procesna radnja izvrši u njegovu odsustvu.

Također je potvrdio da će Milošević i dalje odbijati komunikaciju s nametnutim braniteljima bez obzira na promjenu njihove uloge.

On je postavio i pitanje tko će biti branitelji, obzirom da su sadašnji Steven Kay i Gillian Higgins zatražili da ih sud razriješi dužnosti, napominjući da ih "stand by" uloga ne zanima.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte jučer je izrazila bojazan da bi Milošević pravo na samozastupanje mogao zlorabiti za manipuliranje procesom, pojavljujući se u sudnici samo kada mu to odgovara.

Tomanović je u razgovoru za BBC odbacio optužbe da je odugovlačenje procesa dio Miloševićeve strategije, prebacujući krivnju za opstruiranje procesa na "megalomansku strategiju tužitelja".

Nastavak suđenja zakazan je za 9. studenoga, no Tomanović je naznačio mogućnost nove odgode, rekavši da obrani treba vremena ako bi ponovo kontaktirala sve svjedoke.

Navodeći da je Miloševićevo zdravstveno stanje sada dobro zahvaljujući stankama u suđenju, procijenio je da bi proces mogao završiti u prvoj polovici 2006. ako se bude odvijao kao do sada u režimu od tri radna dana tjedno, koji su preporučili liječnici.

Suđenje bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, počelo je u veljači 2002. i već je sada najdulje suđenje za ratne zočine u povijesti međunarodnog prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙