FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: NA RASPRAVI ZATRAŽENO DA SE MILOŠEVIĆ PONOVO BRANI SAM

DEN HAAG/ZAGREB,21. listopada(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević i njegov branitelj po službenoj dužnosti Steven Kayu četvrtak su od Haškog suda (ICTY) zatražili da se Miloševiću vratipravo da se brani sam, dok je optužba pozvala sud da "kontrolu nadprocesom ne prepušta optuženom".
DEN HAAG/ZAGREB,21. listopada(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević i njegov branitelj po službenoj dužnosti Steven Kay u četvrtak su od Haškog suda (ICTY) zatražili da se Miloševiću vrati pravo da se brani sam, dok je optužba pozvala sud da "kontrolu nad procesom ne prepušta optuženom".

U raspravi o žalbi na rujansku odluku o postavljanju branitelja, održanoj pred Žalbenim vijećem ICTY-a, britanski odvjetnik Kay je ocjenio da je proces upao u slijepu ulicu te da on i Gillian Higgins ne mogu korektno zastupati obranu jer optuženi odbija surađivati s njima i davati im upute a većina svjedoka odbija svjedočiti.

"Mi ne možemo reći da sadržajno iznosimo obranu optuženog. Kada nemate uputa (optuženog) vi ste ništa", kazao je Kay koji je u 12 tjedana dokaznog postupka obrane uspio izvesti samo pet svjedoka, jer je 80 posto njih iz prosvjeda odbilo doći u Den Haag.

Kay je pozvao Žalbeno vijeće da odbaci prvostupanjsku odluku o postavljanju branitelja i Miloševiću vrati pravo da se brani sam.

Upozorio je da se radi o jednom od temeljnih prava optuženog čije oduzimanje može dovesti u pitanje pravičnost suđenja i biti među osnovama za žalbu na presudu.

Milošević je u svom 40-minutnom govoru ponovio ranije teze da se radi o političkom suđenju u kojem ga nije u stanju zamjeniti ni Kay niti bilo koji drugi odvjetnik, jer samo on može "iznijeti istinu o zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji".

Cilj odluke je bio da se presuda donese bez obrane, rekao je.

Predsjedavajući vijeća Theodor Meron odbacio je ocjenu o političkom suđenju naglasivši kako "suđenje ne samo da je pravno, već je model pravičnog suđenja".

Optuženog Miloševića je pitao što predlaže kao rješenje.

"Jedino pravedno, razumno i pravično rješenje je da mi vratite moje pravo da se sam zastupam, ispitujem svjedoke i izvodim dokaze odbrane. To pravo mi je zajamčeno svim međunarodnim konvencijama, paktovima i vašim statutom", rekao je Milošević ističući kako nema namjeru odustati od svog zahtjeva.

Za mišljenja liječnika kako mu visoki tlak i srčane tegobe onemogućuju da se i dalje brani sam, rekao je da se radi o "manipulacijama nalazima i činjenicama" jer je kardiolog u srpnju utvrdio da mu "tlak nije tako visok da mu spriječava aktivnosti".

Manipulacijom je nazvao i podatak da je na suđenju 66 radnih dana izgubljeno zbog njegovog visokog tlaka, navodeći da je od toga "šest i pol tjedana imao tešku gripu s visokom temperaturom".

Za pogoršanje zdravlja optužio je raspravno vijeće koje je odredilo "neracionalne rokove za pripreme obrane", dodajući da tegoba nije imao "kada se poštivao savjet liječnika da radi tri dana tjedno".

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice odlučno je stao u obranu odluke o postavljanju branitelja kao "racionalne i primjerene", podsjetivši da Tužiteljstvo to predlaže od početka suđenja.

"Ovaj čovjek pokazao je da nije u stanju prezentirati argumente pred ovim izrazito kaznenim sudom. Pravna stručnost mora stati između vijeća i nerazumnog optuženika", rekao je.

"Postoje dokazi da je optuženi manipulirao sa svojim zdravstvenim režimom", kazao je Nice i zaključio kako "žalbu treba odbaciti jer nisu pruženi nikakvi dokazi koji bi osporili nalaze liječnika".

Nice se retorički zapitao "tko upravlja sudom - Milošević ili suci kojima je dodijeljen njegov predmet", te pozvao suce da imaju "povjerenja u sebe i ne predaju svoje ovlasti i kontrolu nad procesom u ruke optuženom".

Sudac Meron je raspravu zaključio najavom da bi vijeće prije odluke o žalbi moglo od strana zatražiti dodatne podneske.

Nastavak suđenja Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih, zakazan je za utorak 26. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙