FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPORBA: PRORAČUN JE NEODRŽIV I BEZ POTREBNIH REFORMI

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Neodrživ, bez vizionarstva ipotrebnih reformi, proračun koji održava vladajuću većinu u Saboru naštetu Hrvatske, tek su neke od kritika koje je saborska oporba izreklana račun predloženog državnoga proračuna za 2005.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Neodrživ, bez vizionarstva i potrebnih reformi, proračun koji održava vladajuću većinu u Saboru na štetu Hrvatske, tek su neke od kritika koje je saborska oporba izrekla na račun predloženog državnoga proračuna za 2005.

Proračun za 2005. održava vladajuću većinu u Saboru na štetu Hrvatske po sistemu malo trguj, malo kupuj, malo obmani, tvrdi Milanka Opačić (SDP) i procjenjuje da će proračun 'držati vodu samo dok lokalni izbori ne odu'.

Jozo Radoš (Libra) kaže da je proračun na staklenim nogama što je, upozorava, vrlo opasno, jer ako padne to nije problem samo ministra financija i Vlade, nego svih.

Oporba tvrdi i da se iz proračuna može iščitati da je Vlada nesposobna riješiti ključne probleme države, da proračun raste brže od BDP-a, da u njemu nema potrebnih reformi te da sve, zapravo, vodi rasprodaji Hrvatske.

Dogodine ćemo prodati JANAF i HEP, a do 2007. i sve ostalo, uvjerava Opačić.

Radoš pak drži da Hrvatska mora ići na smanjenje proračuna, a da se BDP više mora trošiti izvan državne ingerencije.

Oporba je vrlo sumnjičava prema Vladinim najavama da će se boljom naplatom poreza i 'rezanjem' sive ekonomije bolje puniti državna blagajna, te da će tome pomoći ponovno ustrojavanje financijske policije.

Oporbenjaci drže da se u državnu blagajnu premalo sredstava dobiva od koncesija, a HSP-ovca Tončija Tadića zanima gdje je prihod od koncesije za treću GSM mrežu, te što stoji iza bitno povećanih sredstava za međunarodnu vojnu suradnju.

Sa 20 milijuna kuna u ovoj godini ta se sredstva u 2007. planiraju povećati na čak 100 milijuna kuna, je li riječ o slanju HV-a u Irak ili neke druge rizične misije, upitao je Tadić.

I dok je oporba 'sjekla' ponašanje aktualne Vlade, rastrošno, ili, kako je rekao, 'begovsko' ponašanje prošloj Vladi zamjerio je HSLS-ovac Ivan Čehok.

Koalicijska je Vlada, kaže, na subvencije raznim PIK-ovima i brodogradilištima potrošila milijune, bez ikakvih učinaka.

Za proračun za 2005. Čehok tvrdi da je izrađen na principu "nikom se ne bum zameril", a raskorak između želja i potreba sažeo je u Senekinu mudrost da nije siromašan onaj tko malo ima, već onaj tko previše želi.

Kao i ranijih godina, oporba je vlast prozivala zbog rastrošnosti, ovoga puta zbog sedam i pol puta većih izdvajanja za nabavku automobila za potrebe Sabora i Vlade.

Klubovi će o proračunu raspravljati i popodne, a o glavnom financijskom dokumentu Sabor će, po svoj prilici, raspravljati do kasno u noć, jer se samo za pojedinačnu raspravu prijavilo 70-ak zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙