FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reizbor Busha potaknuo rast američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 4. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Reizbor američkogpredsjednika Georga W. Busha potaknuo je u srijedu na američkimburzama jačanje cijena dionica, pri čemu su najviše profitirale oneobrambenih i farmaceutskih kompanija, no uzlet na tržištu gušilo jeponovno poskupljenje nafte.
NEW YORK, 4. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Reizbor američkog predsjednika Georga W. Busha potaknuo je u srijedu na američkim burzama jačanje cijena dionica, pri čemu su najviše profitirale one obrambenih i farmaceutskih kompanija, no uzlet na tržištu gušilo je ponovno poskupljenje nafte.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je jedan posto, na 10.137 bodova. Za otprilike toliko ojačao je i tehnološki Nasdaq, dosegnuvši 2.004 boda - najviše u zadnja četiri mjeseca.

"Ulagači su zadovoljni što je Bush ostao u Bijeloj kući", kazao je Jon Brorson iz Neuberger Bermana. "Njega poznamo, a progurao je i neke povoljne politike za ulagače. Očekivala se njegova pobjeda".

Kako se Bush smatra više usmjeren poticanju poduzetništva nego njegov protukandidat John Kerry, Wall Street je na svoj način pozdravio još jedan mandat republikanske administracije u Bijeloj kući. "Bush želi zadržati poreze niskima, a Republikanci vjeruju da je to vrlo poticajno za korporativne profite, i bolje za rast gospodarstva i novih radnih mjesta", rekao je Robert Robbins, predsjednik Robbins Capital Managementa.

Među većim dobitnicama bile su dionice farmaceutskog diva Pfizera i zrakoplovnog konzorcija te ujedno vojne industrije Boeinga, koje su ojačale za 2,6 posto.

Ipak, pred kraj poslovanja burzovni indeksi nešto su se spustili, uslijed ponovnog poskupljenja nafte iznad 50 dolara za barel. Naime, Bushova pobjeda smatra se na tržištima nafte poticajnom za cijenu goriva, nego Kerryjeva.

Na europskim burzama burzovni indeksi završili su jučerašnje poslovanje blizu najviših vrijednosti u proteklih pola godine. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,5 posto, na 4.718 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,04 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.039 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙