FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

u zagrebu "napretkova" večer posvećena šopu

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Večer posvećena pjesniku NikoliŠopu održana je večeras u Zagrebu otkrivanjem spomen- ploče uDeželićevu prilazu 17 i glazbeno-scenskim recitalom poezije uKulturnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Večer posvećena pjesniku Nikoli Šopu održana je večeras u Zagrebu otkrivanjem spomen- ploče u Deželićevu prilazu 17 i glazbeno-scenskim recitalom poezije u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Spomen-ploču postavilo je HND "Napredak" u povodu stote obljetnice Šopova rođenja na zgradu u kojoj je Šop bio vlasnik stana, ali se nikad nije mogao u nj useliti, rečeno je.

"I ja prohujah kroz prisutnosti,/što tek ću ih u beskraju stići", ispisani su na ploči Šopovi stihovi.

Pjesnik Zvonimir Mrkonjić kazao je da je "Zagreb mjesto u kojem je Šop zbog svoje tjelesne nepokretnosti, svoje zemaljske prostore sve više mijenjao za svemirske, a sad se s njim vraćamo svemirskom zaobilaznicom na zemlju".

Ploču je darovala Klesarska škola iz Pučišća na Braču, a otkrili su je predsjednik HKD-a "Napretka" dr. Franjo Topić i član zagrebačkoga Gradskog poglavarstva Slavko Kojić.

Zatim je u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu Kazališna sekcija "Napretka" održala recital Šopove poezije. Večer je priređena u okviru "Napretkovih" Dana kulture Hrvata Bosne i Hercegovine koji se održavaju u Zagrebu od 12. do 20. studenog.

U petak, 19. studenog, na programu je razgovor o hrvatskoj književnosti u Bosni i Hercegovini, u kojem će sudjelovati pisci Jozefina Dautbegović, Cecilija Toskić, Julijana Matanović i Mirko Marjanović.

Dani završavaju s Večeri folklora i tamburice u subotu, 20. studenog, u Centru za kulturu "Trešnjevci", na kojoj će nastupiti folklorne i tamburaške skupine iz raznih dijelova BiH i iz inozemstva.

Pokrovitelj priredbe je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

HKD "Napredak" osnovano je prije 102 godine i danas okuplja više od 20 tisuća članova u 63 podružnice u BiH, Hrvatskoj i inozemstvu.

U zadnje tri godine "Napredak" je organizirao gotovo tisuću priredaba od toga 230 glazbenih, 90 likovnih izložaba, 70 tribina, tiskano je 115 knjiga i t.d.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙