FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručene nagrade "Julije Benešić" za književnu kritiku

ĐAKOVO, 12. studenog 2004. (Hina) - Milovanu Tatarinu i MiroslavuSlavku Mađeru, laureatima 7. đakovačkih susreta hrvatskih književnihkritičara, večaras su u đakovačkoj Gradskoj knjižnici uručene nagrade"Julije Benešić".
ĐAKOVO, 12. studenog 2004. (Hina) - Milovanu Tatarinu i Miroslavu Slavku Mađeru, laureatima 7. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, večaras su u đakovačkoj Gradskoj knjižnici uručene nagrade "Julije Benešić".

Tatarinu je Godišnja nagrada "Julije Benešić" pripala za knjigu kritičarskih ogleda hrvatske suvremene proze "Kućni prijatelj", koju je Prosudbeni odbor Susreta ocijenio najboljim književno-kritičarskim ostvarenjem u 2004. godini. Mađeru je pripala Povelja uspješnosti za knjigu kritika "Pjesnikova lektira" u kojoj je autor objedinio svoje tekstove od 1951. do danas.

Na svečanosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Đakovu nagradu je Milovanu Tatarinu uručio predsjednik đakovačkog ogranka Matice hrvatske Marinko Zirdum, a Miroslavu S. Mađeru, u ime odsutne predsjednice Društva hrvatskih književnika - ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog ,Stanislav Marijanović.

Nakon što je o književno-kritičarskom radu dvojice laureata govorio đakovački književnik i kritičar Mirko Ćurić, njihov rad predstavio je Stanislav Marijanović, član Prosudbenog odbora Susreta i jedan od osnivača manifestacije. Marijanović je Tatarinovu književnu kritiku nazvao znanstvenom, a Mađerovu pjesničkom.

Govoreći o svom radu, Tatrin je kazao da kroz književnu kritiku samo iznosi vlastite estetske sudove o tuđim knjigama te da neka književna kritika na vrijednosti dobiva tek protokom vremena.

Mađer je pak kazao da u kritici nije sklon pokudi, nego afirmativnom pristupu i otkrivanju vrijednosti.

Uz statute i povelje, laureatima su pripale i novčane nagrade; Tatarinu 5.000, a Mađeru 3.000 kuna.

Susreti hrvatskih književnih kritičara održani su u lipnju, a nagrade su, po pravilima te manifestacije, uručene naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙