FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priredba kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina

ZAGREB, 7. studenog 2004. (Hina) - Manifestacija "Kulturno stvaralaštvonacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj" održana je večeras udvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.
ZAGREB, 7. studenog 2004. (Hina) - Manifestacija "Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj" održana je večeras u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.

Na 7. već tradicionalnoj manifestaciji, na kojoj je nastupilo 15 kulturno-umjetničkih društava, nazočan je bio i njezin pokrovitelj - predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Manifestaciju, koja okuplja gotovo sva kulturno-umjetnička društva nacionalnih manjina u Hrvatskoj, organizirao je Savjet za nacionalne manjine RH.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer zahvalio je premijeru Sanaderu na pokroviteljstvu, istaknuvši da su manjine bogatstvo Hrvatske, koje su unatoč integraciji očuvale svoje specifičnosti, kulturu, vjeru, jezik i vezu s matičnim zemljama.

Ovakve manifestacije potpomažu da se nacionalne manjine međusobno bolje upoznavaju i povezuju, rekao je, istaknuvši da se RH zalaže za zaštitu manjinskih prava te da ova Vlada nastoji rješavati sve probleme manjina.

Premijer Sanader istaknuo je da su nacionalne manjine ono što Hrvatsku obogaćuje. Ova Vlada, dodao je, zalaže se za toleranciju, dijalog i snošljivost u društvu, a što se tiče nacionalnih manjina, poštujemo standarde koji se tiču manjina. Budući da se Hrvatska sprema za ulazak u Europsku uniju ona se posebno zalaže za prava nacionalnih manjina. Rekao je kako Hrvatska očekuje da će se 17. prosinca ove godine odlučiti o datumu početka pregovora o njezinu ulasku u EU, a da bi oni trebali početi najkasnije u ožujku 2005.

Obraćajući se predstavnicima nacionalnih manjina, Sanader je rekao da oni predstavljaju most u odnosu Hrvatske prema njihovim matičnim zemljama te da su ovoj Vladi pružili potporu za ulazak u EU. U ime Vlade obećao je da će se Savjetu za nacionalne manjine povećati sredstva za 10 posto. Izvijestio je da će 15. studenog otići u službeni posjet u Beograd, gdje će, uz ostalo, s predstavnicima vlasti SiCG govoriti o problemu nestalih osoba, o povratu hrvatskog kulturnog blaga te potpisati bilateralni sporazum o pravu nacionalnih manjina u SiCG.

Na priredbi su svoju bogatu glazbenu i plesnu tradiciju, među ostalim, pokazali članovi kulturnih društava, Saveza Čeha, Demokratske zajednice Mađara, Zajednica Makedonaca, Poljske kulturne udruge, Nacionalne zajednice Crnogoraca, Vijeća romskih udruga, Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod", Savez slovenskih društava, Unije zajednice Albanaca, Židovske općine, Saveza Slovaka, Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i drugi.

Nazočni su, među ostalim, bili potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić, saborski zastupnici, predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙