FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napretkovi Dani kulture Hrvata BiH u Zagrebu

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Napretkovi Dani kulture HrvataBosne i Hercegovine bit će održani u Zagrebu od 12. do 20. studenoga,rečeno je danas na konferenciji za tisak u Glavnoj podružnici togHrvatskog kulturnog društva u Zagrebu.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Napretkovi Dani kulture Hrvata Bosne i Hercegovine bit će održani u Zagrebu od 12. do 20. studenoga, rečeno je danas na konferenciji za tisak u Glavnoj podružnici tog Hrvatskog kulturnog društva u Zagrebu.

U predstavljanju kulturnog stvaralaštva Hrvata BiH, koje je u Hrvatskoj općenito malo poznato, sudjelovat će brojna imena kulturnog i javnog života te zemlje, te Hrvati podrijetlom iz BiH koji žive u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama, rečeno je.

Dani počinju Koncertom bivših Napretkovih stipendista, 12. studenoga u Muzeju Mimara, u kojem će sedam glazbenika izvoditi djela Schumanna, Zajeca, Boulangera, Gotovca, Sarasatea, Verdija, Klobučara, Horozića, Pejačevića, Liszta i Tijardovića.

O Napretkovu izdavaštvu, koje će biti predstavljeno na Interliberu, u subotu, 13. studenoga u prostorijama Knjižnice i čitaonice "Bogdan Ogrizović" govorit će Ivo Prnjaković, Mladen Vuković i drugi.

Svečanost otvorenja dana pripast će izložbi Suvremena umjetnost Hrvata BiH, u ponedjeljak, 15. studenoga u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH u zagrebačkoj Ilici. Bit će izložena 84 mahom novija rada 29 umjetnika koji su vezani za Napretkovu djelatnost u BiH: Nade Pivac, Perice Vidića, Ljube Laha, Florijana Mićkovića, Ane Kovač, Željka Filipovića, Sekule Dugandžića, Šelika Arnautovića i drugih.

Spomen ploča pjesniku Nikoli Šopu bit će otkrivena u srijedu 17. studenoga u Deželićevom prilazu 17 u Zagrebu, nakon čega će u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH članovi zagrebačke Kazališne sekcije HNK Napretka održati glazbeno-scenski recital poezije Nikole Šopa.

Hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini danas bit će tema razgovora u petak, 19. studenoga u Hrvatskom kulturnom klubu, u kojem će sudjelovati pisci Jozefina Dautbegović, Cecilija Toskić, Julijana Matanović i Mirko Marjanović.

Dani završavaju s Večeri folklora i tamburice u subotu 20. studenoga u Centru za kulturu "Trešnjevka", na kojoj će nastupiti folklorne i tamburaške skupine iz raznih dijelova BiH i iz inozemstva.

Ulaz na sve priredbe je besplatan, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

HKD Napredak osnovano je prije 102 godine i danas okuplja preko 20 tisuća članova u 63 podružnice u BiH, Hrvatskoj i inozemstvu.

U posljednje tri godine Napredak je organizirao gotovo tisuću priredaba od čega 230 glazbenih, 90 likovnih izložbi, 70 tribina, tiskano 115 knjiga, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙