FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 7. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 7. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Dugotrajno bavljenje meditacijom dovodi do fizičkih promjena u mozgu, pokazalo je istraživanje koje će se u ponedjeljak objaviti u analima američke Nacionalne akademije znanosti. Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin u Madisonu usporedili su skupinu od deset studenata dragovoljaca koji nisu imali iskustva u meditaciji s budističkim redovnicima koji su imali deset tisuća do pedeset tisuća sati iskustva te duhovne vježbe, prosječne dobi od 45 godina. Istraživači su pomoću elektroencefalograma utvrdili "veliko povećanje gama visokofrekventnih valova" među redovnicima, dok je među studentima promjena bila neznatna. Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da bi se mozak, kao i ostatak tijela, mogao planirano fiziološki mijenjati, kao što se tjelovježbom može povećavati mišićna masa, ocijenili su istraživači.

PEKING - Kina je u subotu iz svoje sjeverne baze Taiyuan uspješno lansirala satelit za snimanje Zemlje, javlja agencija Nova Kina. Satelit tipa ZY-2 treći je takve vrste, a prikupljat će podatke korisne za zaštitu okoliša, urbano planiranje, agrarnu proizvodnju, praćenje prirodnih nepogoda, kao i za istraživanje svemira. Satelit je lansiran pomoću rakete Dugi marš 4-B od koje se odvojio nakon 12 minuta i ušao u orbitu. Druga dva satelita tipa ZY-2 koji još kruže oko Zemlje lansirani su 1. rujna 2000. i 27. listopada 2002.

PEKING - Zoološki vrt u južnoj Kini izbacio je piletinu s jelovnika svojih tigrova i lavova kako bi spriječio eventualnu zimsku epidemiju ptičje gripe, priopćila je novinska agencija Xinhua. Do tog je poteza došlo nakon što se nekoliko desetaka tigrova zarazilo prošloga mjeseca u jednom tajlandskom zoološkom vrtu. Lavovi, tigrovi i drugi mesožderi u zoološkom vrtu Guangzhou u provinciji Guangdong bit će na striktnom režimu govedine, ovčetine i zečevine, ali bez piletine kroz sljedeća tri mjeseca. Kina je ove godine proglasila epidemiju ptičje gripe među peradi. U velikoj zarazi u tajlandskom zoološkom vrtu za tigrove, 51 tigar je bio zaražen a 32 su uginula nakon infekcije koju su dobili konzumiranjem sirove piletine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙