FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska vlada smatra da ne postoje razlozi za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, te stoga Hrvatskom saboru predlaže da odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, stoji u Vladinom očitovanju upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora. Pozivajući se na svoju odluku o otpisu dugova tvrtki Imostroj u stečaju, Vlada u očitovanju navodi da ministar Žužul nije bio, niti je mogao biti u sukobu interesa, te da stoga ni na koji način nije povrijedio bilo koju odredbu Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

ZAGREB - Današnja saborska rasprava o Vladinu Izvješću o izvršenju državnog proračuna u prvoj polovici ove godine pretvorila se u još jedno 'prepucavanje' oporbe i vladajućih oko uspješnosti bivše i sadašnje vlade. Vladajući su isticali da je aktualna Vlada, unatoč dugovima koje joj je ostavila bivša, uspjela preokrenuti negativne trendove i stabilizirati makroekonomske pokazatelje. Oporbeni klubovi tvrde pak, da su pozitivni pokazatelji rezultat rada bivše Vlade, a sadašnju optužuje da je na zahtjev MMF-a odustala od započetih razvojnih i socijalnih projekata.

ZAGREB - Ministarstvo obrane najavilo je za sutra ili najkasnije prekosutra očitovanje oko Memoranduma o suglasnosti između Hrvatske i američke vojske o uporabi zračnog prostora, poligona i zračnih i pomorskih luka potpisanog još u srpnju ove godine, a za kojeg je javnost doznala tek nedavno. Petar Čavar, zamjenik načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a izjavio je danas da će sutra razgovarati s ministrom obrane Berislavom Rončevićem na koji način i u kojem obliku će se MORH očitovati o tom pitanju.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas 1. Regionalnu konferenciju dječjih SOS linija centralne i istočne Europe. Kosor je upozorila na problem zlostavljanja djece i naglasila punu potporu Vlade u sprječavanju toga zla. Lani je u Hrvatskoj 30 posto djece bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, a u zagrebačkim školama 20 posto djece bilo je zlostavljano dva do tri puta mjesečno. Trodnevnu konferenciju organizirale su nevladina udruga Hrabri telefon (telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu) i krovne organizacije dječjih SOS linija iz više od 80 zemalja svijeta - Child Helpline International.

ZAGREB - Središnji odbor Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) podupire nastavak političkog dijaloga na ostvarivanju sporazuma HSU - HDZ o poboljšanju materijalnog položaja umirovljenika i u idućoj godini, priopćio je danas HSU. HSU drži da treba zaustaviti zaostajanje mirovina za rastom plaća i stvoriti realne uvjete da prosječna mirovina što prije dostigne 50 posto prosječno plaće, kao što je predviđeno Sporazum HDZ - HSU. Vodstvo HSU-a ne prihvaća vladajuću praksu zaobilaženja umirovljenika u utvrđivanju raspodjele proračunskih prihoda i rashoda u idućoj godini, te traži konkretne rezultate nastavka političkog dijaloga s vladajućom strankom u korist umirovljeničke populacije.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa obavezalo se na današnjem sastanku sa studentima Visoke škole za glazbenu umjetnost "Ino Mirković", da će riješiti problem studenata da završe studij ili u Lovranu ili na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Tridesetak studenata te glazbene škole, održali su prije sastanka prosvjed ispred zgrade Ministarstva zajedno sa roditeljima, tražeći rješenje studentskog statusa i nastavak školovanja, koje im je sada onemogućeno zbog različitog tumačenja obaveza između vlasnika škole i Ministarstva znanosti. Kako je nakon sastanka izjavio državni tajnik za visoko obrazovanje Juraj Božičević, u središtu razgovora bilo je nalaženje rješenja za studente te je dogovoreno kako će se prvo razgovarati sa vlasnikom škole Inom Mirkovićem i pokušati riješiti goruća pitanja studenata koji trebaju diplomirati, dobiti diplome ili su pri kraju studija.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić zatražio je danas od Ministarstva obitelji da odgovori zašto je raspisalo natječaj za kupnju računala za obitelji s osmero i više djece u humanitarnoj akciji "Najbolje od nas", iako organizator tvrdi da je akcija bila uspješna i da su ta računala već pokrivena donacijama. Pančić je, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, podsjetio da je ljetos u Umagu održan humanitarni koncert s ciljem kupnje 400 računala za obitelji s osmero i više djece. Organizatori koncerta izvijestili su da je akcija završena uspješno, te da se tvrtka 'Hewllet Packard' obvezala da će obiteljima s osmero i više djece donirati 480 računala i da će tomu pridodati još 1200 računala za brojne obitelji s manje od osmero djece.

ZAGREB - Izaslanstvo Stranke demokratske akcije Hrvatske izvijestilo je predsjednika Stjepana Mesića o odluci Glavnog odbora te stranke da za predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima podržava Stjepana Mesića, aktualnog predsjednika Republike.

VUKOVAR - U Vukovaru se danas, u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba, održava 7. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91 - trinaest godina poslije" koji je ove godine tematski posvećen "Hrvatskim osloboditeljskim akcijama 1991.-1995. - činjenicama i predrasudama". U radu skupa sudjeluje 20-ak sudionika, a sve nazočne na početku rada skupa pozdravio je ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Vlado Šakić. U govoru Šakić je ustvrdio kako su "posljednjih godina u Hrvatskoj Domovinski rat i oslobodilačke akcije "Bljesak" i "Oluja" medijski zamagljivani". Ocijenio je da postoje strukture koje sasvim ciljano žele potvrditi tezu da Hrvati nisu sposobni zasnovati vlastitu državu, a ako to i jesu u stanju učiniti, onda takva država mora biti zasnovana na zločinu.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić predstojeće predsjedničke izbore nazvao je lakrdijom, rekavši da je "vlast licemjerno ponudila dva kandidata u likovima iste sluganske politike Stjepana Mesića i Jadranke Kosor". Iako izbori nisu raspisani, predizborna je kampanja u punom jeku, a dok nema pravila o medijskom praćenju predsjedničkih kandidata boj se bije o trošku državnog proračuna, rekao je Pašalić na konferenciji za novinare. Ustvrdio je da će Vlada odugovlačiti s raspisivanjem izbora i na taj način odugovlačiti početak formalne kampanje do 15. prosinca. Istaknuo je da će HB "tome doskočiti" i početi kampanju već 20. studenoga u Kninu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙