FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad vrijednosti dolara nosi gubitke zemljama u razvoju

WASHINGTON, 17. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Zemlje u razvoju svelikim deviznim rezervama u američkim dolarima izgubit će dio svojeimovine bude li vrijednost dolara i dalje padala, ali se onevjerojatno neće nastojati što prije riješiti svojih rezervi,strahujući da bi taj potez još više smanjio njegovu vrijednost,objavila je Svjetska banka.
WASHINGTON, 17. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Zemlje u razvoju s velikim deviznim rezervama u američkim dolarima izgubit će dio svoje imovine bude li vrijednost dolara i dalje padala, ali se one vjerojatno neće nastojati što prije riješiti svojih rezervi, strahujući da bi taj potez još više smanjio njegovu vrijednost, objavila je Svjetska banka.

Svjetska banka ističe da su se zemlje poput Kine i Indije našle pod određenim pritiskom budući da su proteklih godina snažno kupovale američke državne obveznice, čija se vrijednost smanjila paralelno s padom vrijednosti dolara u proteklim mjesecima.

"Zemlje u razvoju mogle bi biti pogođene takvim razvojem događaja, budući da gube dio imovine", kazao je u razgovoru s novinarima Hans Timmer, manager skupine u Svjetskoj banci koja se bavi globalnim trendovima i prognozama razvoja.

Usprkos tome, malo je vjerojatno da će središnje banke hitno ili vrlo skoro prodati američke državne obveznice u svom vlasništvu budući da bi taj potez dodatno smanjio vrijednost preostalog dijela imovine u dolarima, prognozira Timmer. "U određenoj bi mjeri te zemlje mogle funkcionirati kao pokretačka snaga za klizanje dolara ako promijene svoju politiku. To je jedan od razloga zašto neće povlačiti brze poteze u smjeru iznenadne promjene politike". Tumači Timmer.

U izvješću Svjetske banke pod nazivom "Prognoze za svjetsko gospodarstvo u 2005." iznesen je zaključak da je pojačana kupovina američkih državnih obveznica kada je riječ o zemljama u razvoju pridonijela poboljšanju njihove vanjske financijske pozicije, no da je rezultirala gomilanjem velikih zaliha dolara koje sada imaju nerazmjerno veliki udio u njihovoj imovini".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙