FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen 5-dnevni pad vrijednosti Dow Jonesa

NEW YORK, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Oporavak cijena dionicau posrnulom osiguravateljskom sektoru u utorak je na američkim burzamaomogućio njujorškom Dow Jones indeksu da zaustavi petodnevni trendpada vrijednosti, te zabilježi jednu od najboljih izvedbi od početkasrpnja.
NEW YORK, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Oporavak cijena dionica u posrnulom osiguravateljskom sektoru u utorak je na američkim burzama omogućio njujorškom Dow Jones indeksu da zaustavi petodnevni trend pada vrijednosti, te zabilježi jednu od najboljih izvedbi od početka srpnja.

Njegova vrijednost porasla je 1,4 posto, na 9.888 bodova. Riječ je o najvećem dnevnom skoku njegove vrijednosti od 7. lipnja. Tehnološki Nasdaq istodobno je ojačao 0,8 posto, na 1.928 bodova.

Najzaslužnija za snažan oporavak indeksa bila je dionica najveće svjetske osiguravajuće kompanije, American International Group, koja je ojačala 7,5 posto dan nakon objave da namjerava potražiti hitno rješenje za izvanrednu situaciju u kojoj se našla sa američkom Komisijom za vrijednosnice i Ministarstvom pravosuđa.

Marsh&McLennan, najveći svjetski osiguravateljski broker, ostvario je rast cijena svojih dionica za 9 posto, nakon što je njegov čelnik Jeffrey Greenberg podnio ostavku u ponedjeljak kasno poslijepodne, a njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer najavio da neće podići kaznenu prijavu protiv Marsha.

Završila je tako napeta situacija koja je prijetila izbijanjem skandala u osiguravateljskoj industriji, koja je bila započela Spitzerovom najavom da će pokrenuti tužbu protiv Marsha zbog sumnje u nepoštene prakse, točnije da je za novac usmjeravao svoje klijente određenim osiguravateljskim kompanijama, te da bi istragu mogao proširiti i na zdravstveni sektor.

"Osiguravateljski sektor zaista je pomogao blue-chip dionicama, dajući pravi smjer Dow Jonesu", ustvrdio je Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephensu.

Na europskim burzama jučer su cijene dionica također dobile poticaj iz osiguravateljskog sektora, tako da su burzovni indeksi ojačali. Londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 4.583 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,2 posto na vrijednosti, dosegnuvši 3.862 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙