FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA NAFTE POTAKNUO KUPOVINE AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 19. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafteza nešto više od dolara po barelu potaknulo je u ponedjeljak kupovinena američkim burzama dionica, a rast vrijednosti burzovnih indeksa biobi i veći da nisu razočarali poslovni rezultati industrijskogkonglomerata 3M.
NEW YORK, 19. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte za nešto više od dolara po barelu potaknulo je u ponedjeljak kupovine na američkim burzama dionica, a rast vrijednosti burzovnih indeksa bio bi i veći da nisu razočarali poslovni rezultati industrijskog konglomerata 3M.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,2 posto, na 9.956 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 1,3 posto, na 1.936 bodova.

Cijena barela nafte jučer je oslabila 1,26 dolara, na 53,67 dolara, uslijed dobitonosnih prodaja koje su potaknuli špekulativni ulagači. To je na tržištima dionica smanjilo zabrinutosti ulagača oko utjecaja visokih troškova energenata na korporativne zarade i gospodarski rast.

Poticaj kupovini dionica dao je i tehnološki predvodnik IBM, objavivši da ostaje pri svojim ranijim procjenama poslovanja, što je podiglo cijene njegovih dionica za dva posto.

"Brojke iz IBM-a su snažne. To je potaknulo kupovine dionica na širem tržištu, budući je IBM lider na tržištu", ocijenio je Tim Ghriskey, iz brokerske tvrtke Solaris Asset Management.

No, dionica 3M-a potonula je 2,4 posto nakon što je taj konglomerat izvijestio o porastu dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 17 posto, ne ispunivši procjene Wall Streeta po prvi puta u zadnje četiri godine.

Cijene dionica na europskim burzama jučer su ostale blizu najnižih razina u protekla dva tjedna. Londonski Ftse indeks porastao je svega 0,08 posto, na 4.626 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je oslabio 0,2 posto, na 3.915 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙