FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi gubici dionica zbog oštrog pada tečaja dolara

NEW YORK, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Neznatno spuštanjecijena nafte pred kraj poslovanja u ponedjeljak tek je neznatnoublažilo neizvjesnost koju osjećaju ulagači na američkim tržištimadionica uoči predsjedničkih izbora i zbog oštrog pada tečaja dolara.
NEW YORK, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Neznatno spuštanje cijena nafte pred kraj poslovanja u ponedjeljak tek je neznatno ublažilo neizvjesnost koju osjećaju ulagači na američkim tržištima dionica uoči predsjedničkih izbora i zbog oštrog pada tečaja dolara.

U takvim uvjetima dionice su zabilježile blage gubitke. Pritom je njujorški Dow Jones indeks oslabio 0,08 posto, na 9.749 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se svega 0,06 posto, na 1.914 boda.

Najznačajniji burzovni indeksi ublažili su gubitke koje su zabilježili tijekom dana, kako je cijena nafte ipak oslabila s nove rekordne razine od 55,6 dolara po barelu, no Dow Jones i nadalje je blizu najniže razine u zadnjih godinu dana.

Raspoloženje na tržištu uvelike pritišće pad tečaja dolara prema najvažnijim svjetskim valutama, te njegova rekordno niska vrijednost prema euru, od gotovo 1,28 dolara za euro. Slabi dolar mogao bi oslabiti apetit inozemnih ulagača za američkim obveznicama i dionicama.

"Dolar je u vezi s naftom i s time kako je uspješno naše gospodarstvo", kazao je Paul Cherney, tržišni analitičar pri Standard&Poor'su. "Trenutno je to kao mač s dvije oštrice. Može se reći da su novčani fondovi koji drže u dolarima nominiranu imovinu na šteti zbog klizanja američke valute. No, to bi također moglo potaknuti i strane novčane fondove koji nemaju takve investicije da sada iskoriste prednosti od niskog tečaja te konvertiraju imovinu iz euro nominirane u dolarsku", kazao je.

Ulagače zabrinjavaju i predstojeći američki predsjednički izbori, ponajviše mogućnost ponavljanja neizvjesnih rezultata glasovanja kao i prije četiri godine.

Oštro klizanje dolara i skupa nafta zasigurno će pogoditi izvoz europskih kompanija, pa su zbog toga ulagači jučer i na europskim burzama reagirali prodajom dionica, tijekom kojih su njihove cijene potonule na najniže razine u proteklih osam tjedana. Londonski Ftse indeks spustio se 1,1 posto, na 4.564 boda. Frankfurtski DAX potonuo je oštrih više od dva posto, na 3.854 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙