FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren festival "Književnost uživo"

ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Prvi međunarodni festivalknjiževnosti "Književnost uživo/Literature Live", u organizacijiHrvatskoga društva pisaca (HDP) i Hrvatskoga PEN centra, svečano jedanas otvoren u gornjogradskim prostorijama HDP-a, a na njemusudjeluje više od 30 stranih pisaca.
ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Prvi međunarodni festival književnosti "Književnost uživo/Literature Live", u organizaciji Hrvatskoga društva pisaca (HDP) i Hrvatskoga PEN centra, svečano je danas otvoren u gornjogradskim prostorijama HDP-a, a na njemu sudjeluje više od 30 stranih pisaca.

Taj će kulturni događaj trajati do 9. studenoga, a sudjelovat će frankofoni autori iz Europe i Sirije, autori iz Njemačke, Velike Britanije te američki pisci.

Predsjednica Hrvatskoga PEN centra i idejna začetnica toga projekta Sibila Petlevski istaknula je da je riječ o potpuno novoj festivalskoj koncepciji predstavljanja stranih autora u hrvatskoj sredini.

Smisao Festivala nije pokazati recentnu inozemnu produkciju samo kroz prijevode, nego i izravnim razgovorima s autorima, čime se osvjetljava i kulturološka situacija koja je dovela do njihovih opusa, te omogućuje uvid i razumijevanje novih pravaca u nacionalnim književnostima kojima autori pripadaju.

Također, to je pokušaj da se oni zainteresiraju za hrvatsku književnu sredinu, budući da nisu samo pisci, nego i izdavači te vrlo utjecajni ljudi u svojim sredinama. Petlevski smatra da bi se tako potaknula suradnja na puno prirodniji način.

Festival će, nada se predsjednica Hrvatskoga PEN centra, biti početak kontinuiranog upoznavanja stranih autora sa srednjoeuropskim kulturnim miljeom, a posebice s Hrvatskom.

Predsjednik HDP-a Velimir Visković istaknuo je da je Festival potaknut željom toga društva da se poboljša predstavljanje hrvatske književnosti u inozemstvu i uopće naši kontakti sa svjetskom književnošću.

Visković vjeruje da je HDP već ostvario određene pomake u tom smislu iako, istaknuo je, djeluje tek kratko vrijeme i bez dovoljne potpore društvenih institucija i Ministarstva kulture.

S tim u vezi, spomenuo je da je HDP osnovao prvu rezidenciju za pisce u Dubrovniku i ostvario razmjenu s francuskim društvima pisaca, te redovite nastupe hrvatskih pisaca u svjetskim metropolama, kao što je njihov nedavni boravak u Berlinu te skori posjet Rimu.

Prvi međunarodni festival književnosti trebao bi, nada se Visković, hrvatskoj kulturnoj sredini vratiti dio živosti, koja je svojedobno postojala kad je riječ o književnosti, i tako pomoći oživljavanju kulturnog ozračja i njegovu uzdizanju iz trivijalnosti tipa televizijskoga Big Brothera.

Organiziranje Festivala dijelom je poduprlo Ministarstvo kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙