FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: PREDSTAVLJENA EDICIJA "IZ BOSNE SREBRENE"

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Prvih pet svezaka edicije "IzBosne Srebrene", koja se bavi književnošću bosanskih franjevaca,predstavljeno je sinoć u Mostaru.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Prvih pet svezaka edicije "Iz Bosne Srebrene", koja se bavi književnošću bosanskih franjevaca, predstavljeno je sinoć u Mostaru.

Cjelokupna edicija, kako je rečeno, sadrži 20 knjiga, a u prvih pet svezaka, objavljenih ove godine, zastupljena su djela četvorice bosanskih franjevaca iz 18. stoljeća (Nikole Lašvanina, Bone Benića, Marijana Bogdanovića i Filipa Laštrića), te jednog franjevca iz 19. stoljeća (Jake Baltića).

Govoreći o književnosti bosanskih franjevaca, akademik Radoslav Katičić je naglasio da je pokretanje edicije "Iz Bosne Srebrene" i objavljivanje prvih pet knjiga, kako se izrazio, veleban izdavački pothvat i velik trenutak. "Ta književnost je izrazito bosanska, ali i hrvatska, ona je sastavni dio, odnosno nosiv stup hrvatske književnosti, kulture i duhovnosti uopće", rekao je Katičić.

Naglasio je kako su djela bosanskih franjevaca "svehrvatska baština, ali i posebna jer je vezana uz Bosnu i Hercegovinu".

"Riječ je o velikom bogatstvu koje nam predočuje što je bila u prijašnjim stoljećima i na čemu je sagrađena sadašnja Bosna i Hercegovina", rekao je akademik Katičić. Dodao je kako je književnost bosanskih franjevaca, odnosno franjevaca Bosne Srebrene, nastala baš na prostoru na kojem počinje integracija hrvatskog naroda.

Ivo Pranjković, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, posebice je istaknuo kako je književnost franjevaca Bosne Srebrene "bila bitna pojava za razvoj hrvatskog jezika". Po njegovim tvrdnjama osim jezikoslovnog i povijesnog značenja djela bosanskih franjevaca imaju i veliku estetsku vrijednost. Naglasio je kako se ljetopisom fra Marijana Bogdanovića, objavljenim u prvih pet svezaka, služio i nobelovac Ivo Andrić u oblikovanju svojeg umjetničog djela.

Urednik izdanja "Iz Bosne Srebrene" sarajevski književnik Ivan Lovrenović istaknuo je kako se Andrić, oslanjajući se na književnost bosanskih franjevaca, "poklonio pred cjelokupnom tom tradicijom i odao joj najveće moguće priznanje". "Ako BiH ima neku tradiciju u svojoj kulturnoj povijesti, onda nju na bitan način tvori franjevačka tradicija kulture teksta", rekao je Lovrenović.

Profesor iz Tuzle Nedžad Ibrahimović je istaknuo kako bi u studijama književnosti u BiH ubuduće morala biti zastupljena književnost bosanskih franjevaca više nego do sada.

Ediciju "Iz Bosne Srebrene" objavljuje nakladnička kuća "Sinopsis" koja djeluje u Sarajevu i Zagrebu, uz sunakladničku pomoć "Svjetla riječi", koje također nakladnički djeluje u Sarajevu i u Zagrebu, te "Naših ognjišta" u Tomislavgradu.

(Hina) xpg ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙