FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za nadzor sigurnosnih službi razgovaralo s H. Puljiz

ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Vijeće za nadzor sigurnosnih službiispitivalo je danas, po drugi put, novinarku Helenu Puljiz opojedinostima njezina razgovora s agentima Protuobavještajne agencije(POA) te o okolnostima pod kojima je pozvana na razgovor.
ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Vijeće za nadzor sigurnosnih službi ispitivalo je danas, po drugi put, novinarku Helenu Puljiz o pojedinostima njezina razgovora s agentima Protuobavještajne agencije (POA) te o okolnostima pod kojima je pozvana na razgovor.

Kada će Vijeće donijeti konačan zaključak o tom slučaju za sada nije poznato, budući da članovi Vijeća nakon sastanka u Saboru novinarima nisu željeli davati izjave.

Helena Puljiz rekla je pak kako o detaljima današnjeg razgovora ne želi govoriti, jer želi Vijeću omogućiti da dovrši svoj posao.

Još je jednom ponovila kako ničim nije ugrozila nacionalnu sigurnost, te da je POA, prema tomu, nije imala razloga pozivati na obavještajne razgovore.

"Htjela bih samo mirno živjeti i da novinari u Hrvatskoj mogu slobodno raditi svoj posao", rekla je Puljiz te je izvijestila da su je članovi Vijeća pitali bi li pristala podvrgnuti se detektoru laži. Na to pitanje je, kaže, odgovorila potvrdno.

Početku sastanka bio je nazočan i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić koji je nakon izlaska iz prostorije rekao kako mu se čini da "traženjem novih detalja Vijeće odugovlači s donošenjem zaključaka".

"Ako se u sljedećih nekoliko dana Vijeće i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne očituju, čitav slučaj prijavit ćemo Europskoj federaciji novinara, koja će potom, vjerojatno, osnovati vlastito istražno povjerenstvo i o svemu izvijestiti Europsku komisiju i druga tijela EU-a", kazao je Lučić.

Ocijenio je kako hrvatska javnost ne smije dopustiti da se taj problem "pomete pod tepih". "Na zapadu, kad se neki novinar ispituje tako dugo, to je ozbiljan signal svim strukturama da je sloboda novinara na neki način ugrožena", rekao je.

Dodao je i da su mu članovi Vijeća kazali da će zaključak vjerojatno donijeti na sutrašnjoj sjednici i o svemu izvijestiti Odbor za unutarnju politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙