FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVE VIŠE KREDITA BEZ VALUTNE KLAUZULE

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - SVE VIŠE KREDITA BEZ VALUTNEKLAUZULE
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - SVE VIŠE KREDITA BEZ VALUTNE KLAUZULE

HINA - Financijski servis

Najveći dio novoodobrenih kunskih kredita bez valutne klauzule u ukupnim kreditima puštenim u optjecaj u kolovozu povećan je u odnosu na mjesec prije, sa 62,71 na čak 71,63 posto.

Istovremeno je zabilježen pad udjela novoodobrenih kredita s valutnom klauzulom, sa 30,31 posto u srpnju na 22,36 posto u kolovozu, objavili su analitičari Raiffeisenbank (RBA).

Kolovoz je donio nastavak trenda pada prosječne kamatne stope na novoodobrene kunske kredite bez valutne klauzule (stanovništvu i trgovačkim društvima) započet u ožujku. Kamatna stopa u kolovozu iznosila je 11,47 posto.

U odnosu na siječanj kamatna je stopa smanjena za 0,65 postotnih bodova, dok je u odnosu na srpnja prosječna kamatna stopa na novoodobrene kredite bez valutne klauzule tek neznatno smanjena, 0,03 postotna boda.

Naime, iako su prosječne kamatne stope na kratkoročne novoodobrene kunske kredite bez valutne klauzule snižene, istovremeno su porasle na dugoročne kredite čija je prosječna kamatna stopa s mjesečnom stopom rasta od 7 posto dosegnula najvišu razinu u posljednjih šest mjeseci (10,53 posto), navodi se u analizi RBA.

No, prosječna kamatna stopa na okvirne kredite ili kredite po tekućim računima zabilježila je i u kolovozu pad spustivši se na 14,29 posto. Kako ti krediti čine preko 36 posto ukupnih novoodobrenih kredita, čak i mali pad od 0,05 postotnih bodova utjecao je na neutraliziranje učinka rasta kamatnih stopa na dugoročne kredite bez valutne klauzule.

Dugoročni krediti i dalje se većinom odobravaju uz valutnu klauzulu. Zanimljivo je spomenuti da su u kolovozu jedino stambeni krediti s valutnom klauzulom zabilježili pad prosječne kamatne stope, koja se ponovno nakon sedam mjeseci spustila ispod 6 posto te je iznosila 5,79 posto.

Prosječne kamatne stope na depozite bez valutne klauzule prvi su put od ožujka 2002. premašile 2 posto, dok su prosječne kamatne stope na devizne depozite (koji čine 51 posto novozaprimljenih ukupnih depozita) nakon 2,62 posto u srpnju u kolovozu zabilježile nešto nižu razinu odnosno 2,54 posto, navode analitičari RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙