FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: u Hrvatskoj je vrlo teško poslovati

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Nacionalna i sveučilišna knjižnica iCentar za javno informiranje Svjetske banke predstavili su danas uZagrebu publikaciju Svjetske banke "Poslovanje u 2005. - uklanjanjezapreka rastu", koja pokazuje da je u Hrvatskoj zbog raznihadministrativnih zapreka i neprovođenja reformi vrlo teško poslovati.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Centar za javno informiranje Svjetske banke predstavili su danas u Zagrebu publikaciju Svjetske banke "Poslovanje u 2005. - uklanjanje zapreka rastu", koja pokazuje da je u Hrvatskoj zbog raznih administrativnih zapreka i neprovođenja reformi vrlo teško poslovati.

Publikaciju je predstavio jedan od autora Simeon Djankov, voditelj Odjela za monitoring i analizu u dopredsjedništvu Svjetske banke za privatni sektor, koji je govorio o posebnostima poslovanja u Hrvatskoj.

Prema rezultatima istraživanja autora publikacije, Hrvatska je među zemljama u kojima je vrlo teško poslovati, pri čemu se, primjerice, po kompliciranosti pokretanja posla te vremenu potrebnom za upis nekretnine u zemljišne knjige nalazi na samom svjetskom začelju.

Tako upis nekretnine u katastar traje više od 950 dana, a u zemljišne knjige prosječno 956 dana, dok taj prosjek u Sloveniji iznosi 391, u Rumunjskoj 170, u EU 48, a u Bugarskoj svega 19 dana.

Po rezultatima istraživanja, za pokretanje posla u Hrvatskoj potrebno je 12 administrativnih koraka i prosječno 49 dana, otpuštenom se radniku u prosjeku treba isplatiti 55 prosječnih plaća otpremnine, a stečajni postupak traje duže od tri godine, pri čemu vjerovnici mogu očekivati povrat oko 26 posto svojih potraživanja, rekao je Djankov.

Sve to, po njegovim riječima, oslikava velike birokratske zapreke domaćim i stranim investitorima, a Hrvatsku upućuje na provedbu niza reformi.

Da je Hrvatska provodila reforme kao prvoplasiranih 20 zemlja iz analize, rekao je Djankov, imala bi prosječnu stopu rasta dvostruko veću od one koju je ostvarivala u proteklih deset godina.

Izvješće "Poslovanje u 2005. - uklanjanje zapreka rasta" uspoređuje različite parametre poslovnog okruženja u 145 zemalja svijeta, koje su podijeljene u četiri cjeline i rangirane po jednostavnosti poslovanja i pozitivnosti poslovnog okružja.

Najušpješnija zemlja po uvjetima poslovanja, po rezultatima analize Svjetske banke, jest Novi Zeland, a slijede SAD i Singapur. Od europskih zemalja, najbolje je rangirana Norveška, koja je na šestom mjestu. Švedska je deveta, a Švicarska jedanaesta. Od tranzicijskih zemalja, najbolje su Litva i Slovačka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙