FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KREDITI STANOVNIŠTVU 61,3 MILIJARDE KUNA

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - KREDITI STANOVNIŠTVU 61,3 MILIJARDEKUNA
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - KREDITI STANOVNIŠTVU 61,3 MILIJARDE KUNA

HINA - Financijski servis

Ukupna potraživanja poslovnih banaka od stanovništva, svi kunski i devizni krediti stanovništvu, u rujnu su dosegnula 61,3 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini, u usporedbi s rujnom prošle godine, povećanje od 17,3 posto, objavili su analitičari Raiffeisenbank (RBA).

Već drugi mjesec za redom godišnja stopa rasta kredita stanovništvu bilježi povećanje, tako da su u rujnu, u usporedbi s kolovozom, krediti porasli 1,9 milijardi kuna ili 3,3 posto. Taj mjesečni rast najviši je, ne samo u ovoj godini, već od siječnja 2003. godine, naglašavaju iz RBA tumačeći to i kretanjem tečaja.

U strukturi ukupnih potraživanja poslovnih banaka od nebankarskog sektora prevladavaju potraživanja vezana uz tečaj, čija promjena utječe na kretanje kunskog iznosa plasmana, a u navedenom je razdoblju kuna oslabila 2,1 posto.

Stambeni krediti, koji u strukturi ukupnih kredita sudjeluju u prosjeku s oko 30 posto, bilježe kontinuirani rast u posljednjih nekoliko mjeseci, a takva kretanja nastavila su se i u rujnu. S godišnjom stopom rasta od 7,9 posto, potraživanja poslovnih banaka od poduzeća iznosila su 56,3 milijarde kuna u promatranom razdoblju. U odnosu na kolovoz tekuće godine zabilježen je pad od 358 milijuna kuna.

Tako su ukupni plasmani poslovnih banaka, koji obuhvaćaju potraživanja od ostalih domaćih sektora, ostalih bankarskih i financijskih institucija, u mjesecu rujnu - uz godišnju stopu rasta od 12,5 posto - prvi put premašili 120 milijardi kuna, navodi se u analizi RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙