FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLOVENSKA LJEVICA "SKLONA ODRICANJU OD NACIONALNIH INTERESA"

LJUBLJANA,5. studenoga(Hina) - Slovenska ljevica sklona je odricanju odnacionalnih interesa i "prodaji" etničkog prostora, tvrdi među ostalimkomentator ljubljanskog lista "Dnevnik" Drago Ocvirk u petak analizi ukojoj se inače osvrće na ishod američkih predsjedničkih izbora.
LJUBLJANA,5. studenoga(Hina) - Slovenska ljevica sklona je odricanju od nacionalnih interesa i "prodaji" etničkog prostora, tvrdi među ostalim komentator ljubljanskog lista "Dnevnik" Drago Ocvirk u petak analizi u kojoj se inače osvrće na ishod američkih predsjedničkih izbora.

"Analiza američkih prioriteta odmah će pokazati da u vanjskoj politici Kerry ne bi postupao bitno drukčije od Busha jer je sasvim razumljivo da država koja drži do svog ugleda promiče svoje interese", navodi Ocvirk, dodajući da je to za slovensku ljevicu možda iznenađujuće jer o nacionalnim interesima nije vodila računa.

"Za slovensku je ljevicu iz povijesnog iskustva poznato da je radi vladanja nad dijelom slovenskog naroda spremna druge Slovence prodati tuđincima. To se je na žalost dogodilo s Koruškom, Trstom i dijelom Istre u vrijeme kad je vlast osvajao Edvard Kardelj, a to bi se moglo dogoditi sa Piranskim zaljevom i Trdinovim vrhom (slovenski sinonim za Svetu Geru) kad bi o tome još odlučivao (bivši predsjednik) Kučan i njegovi (ljudi)", piše Ocvirk, inače katolički publicist i urednik u vjerskom tjedniku "Družina".

Komentator se u analizi inače uglavnom koncentrira na razloge negativnog gledanja na Busha u Sloveniji i Europi.

Negativne ocjene Bushova prvog mandata Ocvirk u Sloveniji pripisuje "tradicionalnom antiamerikanizmu" ovdašnje ljevice i navodi da su uzroci takvom stajalištu ideološke naravi, dok u Europi ljevica na Busha gleda negativno zbog njegovih stavova o abortusu i istospolnim brakovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙