FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BALKAN SE POLAKO OKREĆE ZAPADU

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Zemlje bivše Jugoslavije polako seokreću prema zapadu i njegovim demokratskim institucijama, ocjenjujebostonski Christian Science Monitor te napominje kako "u regijirazorenoj ratovima devedesetih godina i stalnim međuetničkimnapetostima svaki korak u tom pravcu, bez obzira koliko mali,zaslužuje ohrabrenje i tapšanje po ramenu".
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Zemlje bivše Jugoslavije polako se okreću prema zapadu i njegovim demokratskim institucijama, ocjenjuje bostonski Christian Science Monitor te napominje kako "u regiji razorenoj ratovima devedesetih godina i stalnim međuetničkim napetostima svaki korak u tom pravcu, bez obzira koliko mali, zaslužuje ohrabrenje i tapšanje po ramenu".

List ocjenjuje da bi "tako trebalo i zapljeskati narodu Makedoniju zato što je prespavao 7. studenoga umjesto da je glasovao na referendumu koji je predstavljao korak unatrag prema etničkoj netoleranciji". Da je referendum uspio unazadile bi se perspektive Makedonije da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u, piše list i napominje da makedonski slučaj pokazuje kakav utjecaj EU i SAD mogu izvršiti na Balkanu otvarajući vrata članstva u "zapadnjačkim klubovima".

"Idealno, Balkan bi jednog dana trebao biti u potpunosti integriran s ostatkom Europe. Ove se godine Slovenija pridružila EU-u. Sljedeće će godine Hrvatska početi pregovore o članstvu. Tvrdoglavi i složeno problemi ostaju u zemljama poput Srbije, uključujući problematičnu provinciju Kosovo. No svaki put kada neka od balkanskih republika ustane u obrani ljudskih prava izgledi regije postaju svjetliji", zaključuje se u uvodniku bostonskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙