FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva stvorio je temelje za sustavne veze i mrežu znanstvenika u svih šest znanstvenih područja, rekao je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac govoreći o strategiji razvoja znanosti u Hrvatskoj. Nakon svečanoga otvorenja Kongresa kojemu su nazočili najviši predstavnici hrvatske države, ministar Primorac okupljene je znanstvenike upoznao sa strateškim smjernicama razvoja znanosti u Hrvatskoj. Pred više od tisuću znanstvenika, među kojima je i njih 150 koji su doputovali iz 17 zemalja svijeta i više od 300 znanstvenih novaka, Primorac je istaknuo da će uspostavljena mreža znanstvenika biti ključna za razvoj znanstvenog i obrazovnog procesa u Republici Hrvatskoj u svim narednim godinama.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da akademik Miroslav Radman ima njegovu punu potporu u realizaciji svoga nauma da u Splitu zajedno pokrenemo Mediteranski institut za istraživanje života. U odvovori na pitanje novinara u vezi medijskih napisa da akademik Radman odustaje od projekta Mediteranskog institutaza istraživanje života Sanader je odbacio "način na koji se, bez obzira na to o komu je riječ, pokušalo javno diskreditirati akademika Radmana". Istaknuo je da iza toga projekta u potpunosti stoji Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je danas da će suradnja s Haagom, kao najveća obveza njenog ministarstva za priključenje Europskoj uniji, biti "odrađena vrlo brzo", dok će najvažniji djelovi pravosudnih reformi završiti do 2006. Otvarajući radionicu o reformi pravosuđa koju je u Zagrebu organiziralo njeno Ministarstvo i hrvatski ured Svjetske banke Škare Ožbolt je izjavila da bi do 2006., kada će završiti najveći dio reformi, Hrvatska trebala imati suvremenije i učinkovitije pravosuđe. Direktor Svjetske banke za Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku Anand K. Seth pozdravio je dosadašnje hrvatske napore u modernizaciji pravosuđa, dodajući da Svetska banka, uz financijsku pomoć, nastoji pružiti i svoja iskustva provedbe reformi u drugim zemljama.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je većinom glasova podržao Vladin prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, uz koji su, prvi put, priložene i projekcije proračuna za 2006. i 2007. Vlada je, kako stoji u njezinu prijedlogu, u izradu proračuna krenula s planom da se u idućoj godini zabilježi gospodarski rast od 4,4 posto, uz inflaciju od 2,5 posto. Prihodovna strana proračuna iznosila bi oko 86,4 milijarde kuna ili oko 5 posto više nego ove godine, a rashodovna oko 91 milijardu kuna, 'plus' 12 milijardi kuna namijenjenih za otplatu kredita koji na naplatu stižu iduće godine. Po toj računici, planirani deficit u idućoj bi se godini kretao oko 2,1 posto BDP-a ili oko 4,5 milijardi kuna.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas je izvijestilo da je do propusta kod raspisivanja tjeralice u "slučaju Lora" došlo zbog nepravovremenog reagiranja djelatnika Pisarnice i Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Izvidima je nedvojbeno utvrđeno da odgovorne osobe u Pisarnici i u Odjelu općeg kriminaliteta nisu pravovremeno reagirale u organizaciji službe iz njihovog djelokruga rada, što predstavlja njihovu disciplinsku odgovornost, stoji u priopćenju glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna. U MUP-u naglašavaju da ovaj propust ni u kom slučaju nije operativno utjecao na konkretan slučaj.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Anto Đapić kazao je danas kako se ne slaže s posjetom premijera Ive Sanadera Srbiji i Crnoj Gori ocjenjujući da bi, u vrijeme kad se Hrvatska prisjeća najtežih stradanja od Vukovara do Škabrnje, takve posjete valjalo izbjegavati. Đapić je na konferenciji za novinare ocijenio da posjet nije dobro pripremljen te da "čiste odnose sa SiCG nije moguće definirati samo međusobnim veličanjem i podupiranjem, bez prethodnog raščišćavanja onoga što se dogodilo početkom 90-ih". Đapić je osudio i nastup direktora TV Srbije Aleksandra Tijanića na HTV-u.

ZAGREB - Republički sindikat radnika HPT-a odgodio je štrajkove najavljene za kraj studenoga i prosinca do trenutka kada Uprava T-HT-a proglasi tehnološki višak radnika, što bi se trebalo dogoditi početkom iduće godine. Sindikat je najavio jednodnevni štrajk za 22. studenoga i opći štrajk uoči Božića ako Uprava ustraje na smanjivanju zaposlenih za još 700 radnika. Predsjednik sindikata Jadranko Vehar na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je zahvaljujući sindikalnim pritiscima, taj proces privremeno zaustavljen. No, po sindikalnim saznanjima, Uprava će u prvom kvartalu 2005. proglasiti tehnološki višak kako bi se ipak riješila 700 ljudi.

SPLIT - Hrvatska udruga sindikata (HUS) u današnjem priopćenju kritizira što se s padom cijene nafte nisu spustile i cijene plavog dizela. HUS napominje da, umjesto da se realizira obećanje o vraćanju plavog dizela na tri kune, i najnovije smanjenje cijena goriva ne odnosi se na plavi dizel. Time se nameće pitanje kakve su stvarne namjere Vlade prema ribarima i seljacima, smatra HUS.

ZAGREB - Dvanesta obljetnica Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu obilježena je danas svečanom sjednicom Stručnog vijeća tijekom koje su najboljim studentima dodijeljene nagrade i priznanja. Predsjednik Stručnog vijeća studija Marko Pranjić kazao je da je studij od osnivanja prošao kroz mnoge probleme, a najteži su još uvijek nepostojanje pravne osobnosti i odgovarajućeg prostora za rad. Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer izjavila je da je u tijeku rješavanje problema toga fakulteta te da Hrvatski studiji, čiji je cilj obrazovanje mobilnih i kompetentnih studenata, prednjače u prilagodbama europskom načinu studiranja. Ukupno na Hrvatskim studijima u osam dodiplomskih studija studira oko dvije tisuće studenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙