Glavne teme ta dva skupa, koji se održavaju objedinjeno, su trendovi u prehrani, osiguravanje dovoljnih količina kvalitetne hrane i njena zdravstvena sigurnost u globalnim kretanjima te nove tehnologije u proizvodnji hrane, primjerice pri uklanjanju mikroorganizama, doznaje se od dr. Damira Karlovića iz organizacijskog odbora.
Raspravljat će se i o dodacima hrani, poboljšanjima hrane te genetski preinačenim organizmima. Jedna je od tema kongresa i kvalitetna prehrana svih slojeva društva.
Na kongresima će biti održano 10 plenarnih predavanja, te predstavljeno oko 170 stručnih radova.
Kongrese su organizirali Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista te Prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu. Pokrovitelji su predsjednik Stjepan Mesić, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo znanosti i Hrvatska gospodarska komora.
Oba znanstvena skupa trajat će do 20. listopada.