FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno klizanje cijena nafte ohrabrilo ulagače na američkim burzama

NEW YORK, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Nastavljeno klizanjecijena nafte u četvrtak je potaknulo rast cijena američkih blue-chipdionica, ponajviše u tehnološkom sektoru.
NEW YORK, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Nastavljeno klizanje cijena nafte u četvrtak je potaknulo rast cijena američkih blue-chip dionica, ponajviše u tehnološkom sektoru.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,8 posto, na 10.469 bodova, najvišu razinu na zatvaranju u proteklih više od četiri mjeseca. Tehnološki Nasdaq porastao je 1,3 posto, na 2.061 bod - najviše u zadnjih sedam mjeseci.

Oštar pad cijena nafte ispod 48 dolara po barelu pomogao je smanjiti zabrinutosti oko utjecaja visokih energetskih troškova na korporativne zarade. "Nafta je zasigurno pomogla dobrom raspoloženju na tržištu, i kako nastavlja padati njezina cijena tako se stvara pozitivno okruženje za dionice", ustvrdio je Paul Cherney, tržišni strateg pri Standard&Poor's-u.

Cijene dionica rastu od završetka američkih predsjedničkih izbora. Dow Jones ojačao je oko sedam posto od najniže ovogodišnje razine koju je dosegnuo u listopadu, te 0,15 posto u odnosu na početak godine. Nasdaq indeks od početka godine dobio je 2,9 posto na vrijednosti.

"Trenutno samo nekolicina novčanih fondova ne želi sudjelovati u sezonskom rastu cijena dionica tijekom studenoga, prosinca i siječnja", kazao je Cherney.

Među većim dobitnicama ističe se dionica računalnog diva IBM-a, koja je porasla 1,3 posto, te vodećeg svjetskog proizvođača čipova Intela, za 1,4 posto. Dionica eBaya, najveće svjetske on-line aukcijske tvrtke skočila je četiri posto po najavi da kupuje jedan nizozemski oglašivački web site.

Europski burzovni indeksi jučerašnje su poslovanje završili na najvišim razinama u zadnje dvije i pol godine, kako je pad cijena nafte potaknuo optimizam ulagača. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,9 posto, na 4.776 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je nešto više od jedan posto, na 4.130 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙