FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potencijalni skandal u zdravstvenom sektoru srušio burzovne indekse

NEW YORK, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Proširenje istragenjujorškog državnog odvjetnika s osiguravateljske industrije nazdravstveni sektor u utorak je na američkim burzama srušilovrijednosti dionica pružatelja zdravstvenog osiguranja.
NEW YORK, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Proširenje istrage njujorškog državnog odvjetnika s osiguravateljske industrije na zdravstveni sektor u utorak je na američkim burzama srušilo vrijednosti dionica pružatelja zdravstvenog osiguranja.

Zabrinutosti oko rezultata istrage Eliota Spitzera, ali i pad cijena dionica proizvođača čelika rezultirali su spuštanjem vrijednosti burzovnih indeksa. Tako je njujorški Dow Jones indeks oslabio 0,6 posto, na 9.897 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 0,7 posto, na 1.922 boda. Utorak je također bila i godišnjica kraha na burzama 1987, kada je Dow Jones u jednom danu izgubio čak 22,6 posto svoje vrijednosti.

"Ovo je Spitzerovo tržište, a glavna priča je osiguravajuća industrija", izjavio je Larry Wachtel, potpredsjednik i tržišni analitičar Wachovia Securitiesa.

Tijekom trgovanja, negativne vijesti nadjačale su 4-postotni skok cijena dionica tehnološkog lidera IBM-a, dan nakon što je ta kompanija objavila porast dobiti za treće tromjesečje. Zasjenile su i snažan rast prihoda i dobiti Texas Instrumentsa.

Dionice osiguravajućih kompanija potonule su, kako je Spitzer proširio svoju istragu na cijelu američku osiguravateljsku industriju, istražujući navodnu nepoštenu praksu prema kojoj su brokeri usmjeravali klijente određenim osiguravateljskim kompanijama za novac.

Najveći osiguravatelj, American International Gorup, izgubio je prošloga tjedna 14 posto na cijeni svojih dionica, a jučer novih 3,3 posto. Marsh&McLennanove dionice oslabile su gotovo šest posto. Posebno su bile pogođene dionice Aetne i Cigne, potonuvši za više od 10 posto, budući su potvrdile da su primile sub poenu.

Nastavile su kliziti već drugi dan uzastopno i dionice proizvođača čelika, nakon što je jedan od važnijih industrijskih igrača, Steel Dynamics upozorio da bi cijene čelika mogle pasti u zadnjem tromjesečju. Taj sektor pogađa i zabrinutost oko rasta cijena otpadnog materijala, njegove primarne sirovine.

Na europskim burzama jučer su cijene dionica u prosjeku ojačale jedan posto, predvođene tehnološkim liderima Nokijom i Ericssonom, koji su dobili poticaj od svojih američkih rivala, dok je pad cijena nafte smanjio brige tržišta oko korporativnih zarada. Unatoč padu cijena dionica osiguravateljskih tvrtki, londonski Ftse indeks ojačao je 0,6 posto, na 4.655 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 1,3 posto, na 3.964 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙