FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 28. LISTOPADA 2004. GODINE

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD28. LISTOPADA 2004. GODINE
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 28. LISTOPADA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.002,03 9.888,48

Tokyo/NIKKEI 10.853,12 10.691,95

London/FTSE-100 4.632,20 4.630,10

Frankfurt/DAX 30 3.856,99 3.929,03

--------------------------------------------------

Pad cijena nafte za gotovo pet posto u srijedu je potaknuo val kupovina na američkim tržištima dionica, tako da je njujorški Dow Jones indeks ponovno skočio iznad 10.000 bodova.

Poslovanje je završio na 10.002 boda, ojačan 1,15 posto. Tehnološki Nasdaq istodobno je dobio 2,1 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1.969 bodova.

Veći porast američkih zaliha goriva u proteklome tjednu nego se očekivalo spustio je cijenu barela na njujorškom tržištu za 2,71 dolar u jednom danu, na 52,46 dolara. To je, pak, pomoglo rastu Dow Jones indeksa drugi dan za redom, čime se oporavio s najniže ovogodišnje razine koju je dotaknuo u ponedjeljak, 9.708 bodova.

"Čim smo vidjeli podatke o zalihama, cijene nafte dramatično su pale, a cijene dionica porasle. Najvažnije dionice cijeloga su dana jačale, dakle nije riječ tek o kratkoročnoj reakciji", istaknuo je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu.

Dionice senzitivne na kretanja u gospodarstvu, poput tehnoloških, najviše su dobile na vrijednosti. Tako je dionica vodećeg svjetskog proizvođača čipova, Intela ojačala 60 centi, na 22 dolara.

Ojačale su i dionice velikih farmaceutskih kompanija poput Bernsteina i Eli Lilly, i to i do sedam posto. Podizanje investicijskog rejtinga pomoglo je rastu dionicama kemijske kompanije DuPont i to za 3,7 posto.

I dok je klizanje cijena nafte pomoglo širokom rasponu dionica, energetske su pretrpjele gubitke, u prosjeku za jedan posto.

Pozitivna zbivanja na tržištu nafte odjeknula su i na europskim burzama, pri čemu su cijene dionica u prosjeku ojačale jedan posto. Tako je londonski Ftse indeks dosegnuo 4.630 bodova, a frankfurtski DAX 3.929 bodova.

Olakšanje ulagača nakon snažnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu i rast njihova optimizma uslijed ohrabrujućih rezultata poslovanja niza tvrtki predvođenih France Telekomom, podigli su u četvrtak vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je blago ojačao, na 4.632 boda. Na nešto većem je dobitku, pak, bio frankfurtski DAX, od oko 0,7 posto, dosegnuvši 3.956 bodova.

"Visoke cijene nafte tjednima su visjele nad tržištima dionica", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištima dionica Mathew Buckland, trgovac pri CMC grupi. "Zasad, prilično dobro izgledaju i danas objavljena poslovna izvješća".

Od značajnijih dobitnika izdvaja se Royal Dutch Shell, čije su dionice ojačale 3,6 posto, po objavi toga naftnog diva da će udružiti nizozemske i britanske holding kompanije, dok pokušava riješiti propuste koji su doveli do šokantnog snižavanja dokazanih rezervi nafte i plina početkom ove godine.

Dionice France Telecoma, nakon što je kompanija izvijestila o ostvarenoj operativnoj dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju u skladu s najvišim procjenama tržišta, ojačale su 0,89 posto. Objavom dobiti u istome razdoblju naspram gubitaka godinu dana ranije, Alcatel je također bio jedan od dobitnika telekom industrije, ostvarivši rast cijene dionica od dva posto.

Olakšanje ulagačima stiglo je nakon jučerašnjeg pada cijena nafte na američkom tržištu od gotovo pet posto, što je potaknuo jačanje dionica velikih potrošača goriva poput British Airwaysa, čije su dionice skočile za oko 3 posto. Cijena nafte spustila se, naime, s u ponedjeljak zabilježenih rekordno visokih 55,67 dolara po barelu.

"Pad cijena nafte privući će goleme količine špekulativnog novca sa tržišta nafte", kazao je Daniel Birch, strateg u brokerskoj kući Execution u Londonu.

Oštar rast indeksa Tokijske burze Nikkei od 1,5 posto rezultat je najvećim dijelom snažnog pada cijena nafte na američkom tržištu, potaknuvši veće kupovine japanskih dionica. Na zatvaranju je dosegao 10.853 boda.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2721 1,2747 1,2679

Euro/JPY 135,24 135,55 134,83

USD/JPY 106,29 106,78 105,97

-------------------------------------------------

Oštar pad cijena nafte potaknuo je kupovinu japanskih dionica, zbog čega je u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima tečaj jena ojačao na najvišu razinu prema američkoj valuti u zadnjih pola godine.

Do podneva je njegov tečaj ojačao 0,4 posto, na 106,3 jena za dolar, a tijekom trgovine zabilježio je i 105,97 jena za dolar - najvišu razinu od sredine travnja.

Istodobno, tečaj dolara ostao je blizu najniže razine prema euru u zadnjih osam mjeseci, kako tržišta i nadalje zabrinjava golemi američki jaz u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Euro tako stoji 1,2722 dolara, oslabivši blagih 0,25 posto prema dolaru.

Cijena nafte oštro pada od srijede, nakon neočekivano velikog povećanja zaliha nafte u najvećem svjetskom potrošaču - SAD-u. To je potaknulo ulagače na dobitonosne prodaje eura na deviznim tržištima, koji je u proteklih dva mjeseca ojačao prema dolaru za sedam posto.

Također, potaknuo je kupovine jena i to unatoč razočaravajućem podatku o japanskoj industrijskog proizvodnji. Jačanju jena doprinosi i očit izostanak spremnosti japanskih monetarnih vlasti da reagiraju na porast tečaja nacionalne valute. To sve pridodalo je mizeriji koja u zadnje vrijeme pogađa američki dolar, pritisnut ponajviše zbog velikih vanjskih deficita SAD-a.

"Jen profitira od pada cijena nafte više nego dolar. Tržište je sve nervoznije kako se dolar približava tečaju od 105 jena, no na trenutnoj razini još je prerano za intervenciju", ustvrdio je valutni strateg pri Societe Generale, Niels Christensen.

Tržišni sudionici usredotočeni su i na relativno opuštenu retoriku dužnosnika Europske središnje banke (ECB) u pogledu snage eura. "Monetarne vlasti očito su pomirene s njegovim višim tečajem", istaknuo je valutni strateg Taisuke Tanakra, iz Morgan Stanleya.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

28.10. USLIB 1,84 1,96 2,13 2,26

28.10. EULIB 2,09 2,09 2,15 2,19

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙