FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKE AGENCIJE O POSJETU SANADERA BEOGRADU

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Svjetske novinske agencije uponedjeljak su podrobno izvještavale o posjetu hrvatskog premijera IveSanadera Beogradu, ocijenivši da bi taj posjet mogao značiti"prekretnicu" u odnosima dviju "bivših jugoslavenskih republika" i"ratnih neprijatelja".
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Svjetske novinske agencije u ponedjeljak su podrobno izvještavale o posjetu hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, ocijenivši da bi taj posjet mogao značiti "prekretnicu" u odnosima dviju "bivših jugoslavenskih republika" i "ratnih neprijatelja".

"Bivši neprijatelji, Hrvatska i SiCG u ponedjeljak su stavili naglasak na svoje težnje za zajedničkom budućnošću u Europskoj uniji, izrazivši odlučnost glede što žurnijeg rješavanja spornih pitanja", izvješćuje Reuters.

Ista agencija ističe da posjet hrvatskog premijera Srbiji, tijekom kojeg je potpisana zajednička izjava o smjernicama bržeg rješavanja problema, poput izbjeglica, te sporazumi o zaštiti manjina te znanstvenoj i tehničkoj suradnji, predstavlja "prekretnicu" u odnosima dviju zemalja.

"Jednodnevni posjet koji je urodio potpisivanjem sporazuma o zaštiti manjina i znanstvenoj i tehničkoj suradnji šalje jasan signal da su dvije zemlje spremne ostavštinu rata ostaviti iza sebe", navodi agencija.

"Sanadera je, uz počasnu vojnu gardu, dočekao Svetozar Marović, predsjednik SiCG, labave unije koja je prošle godine zamijenila krnju Jugoslaviju" kazavši da bi se "Beograd trebao ugledati na Hrvatsku kada se radi o ispunjavanju obveza prema UN-ovom sudu za ratne zločine", piše Reuters.

"Srbija i Crna Gora mora učiniti te bolne poteze na isti način kako je to učinila Hrvatska", prenosi Reuters Marovića.

Reuters je posebnim tekstom predočio kronologiju odnosa nakon odcjepljenja Hrvatske od SFRJ.

AFP ističe da se radi o prvom službenom posjetu nekog hrvatskog premijera, "važnom koraku u normalizaciji odnosa između dviju zemalja". France Presse javlja da su u razgovorima dviju strana potvrđeni zajednički interesi: poboljšanje bilateralnih odnosa, jačanje regionalne stabilnosti i prihvaćanje europskih vrijednosti.

Deutsche Press Agentur (dpa) ocjenjuje da su "odnosi između Zagreba i Beograda posljednjih nekoliko godina zatoplili, ali neka bolna pitanja tek treba riješiti".

Agencija prenosi Sanaderove riječi da će od Beograda posebice zatražiti da se prvo riješi sudbina 1.200 Hrvata nestalih tijekom rata, a u prvi plan također stavlja prijedlog Beograda da se "gospodarskim odnosima stvori okvir za rješavanje brojnih problema, poput problema desetaka tisuća Srba koji su krajem rata napustili Hrvatsku."

Dajući pozadinu sukoba koji je izbio nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti, "poteza koji je pokrenuo prvo kratki sukob u Sloveniji, a potom i krvavi rat u Hrvatskoj, gdje je srpska manjina uz potporu Beograda i vojske smjesta proglasila svoju 'državu' koja je pokrivala trećinu Hrvatske", dpa podsjeća da su "Zagreb i Beograd uspostavili diplomatske veze po završetku rata, ali su odnosi ostali zamrznuti sve do pada čvrstorukaša Slobodana Miloševića prije četiri godine".

Austrijska agencija APA podsjeća da je sudbina nestalih Hrvata jedno od "teških pitanja koje opterećuje odnose dviju zemalja".

Slovenska tiskovna agencija (STA) kao i ostale agencije prenosi izjave Sanadera, srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i predsjednika SiCG Svetozara Marovića, ali i riječi šefa Koštuničinog kabineta koji je kazao da će jedna od tema biti i sportske prirode, tj. kandidatura SiCG za svjetsko prvenstvo u košarci 2010. godine i ponuda Hrvatskoj, Sloveniji i BiH da sudjeluju kao suorganizatori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙