FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici Hrvatske i Srbije o zajedničkom razminiranju

STROŠINCI,29. listopada 2004.(Hina) - U Strošincima, mjestu uzhrvatsko-srpsku državnu granicu, danas je održan sastanak predstavnikaHrvatske i Srbije o zajedničkom razminiranju pograničnog područja sobiju strana državne granice.
STROŠINCI,29. listopada 2004.(Hina) - U Strošincima, mjestu uz hrvatsko-srpsku državnu granicu, danas je održan sastanak predstavnika Hrvatske i Srbije o zajedničkom razminiranju pograničnog područja s obiju strana državne granice.

Uz ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Otta Jungwirtha i direktora Centra za razminiranje Vlade Republike Srbije Petra Mihajlovića, sasatanku su nazočni bili i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, generalni konzul Srbije i Crne Gore u Vukovaru Milan Šapić, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Josip Grčanac, regionalni predstavnik OESS-a u Vukovaru Valeriu Florean te predstavnici općinskih vlasti hrvatske općine Vrbanje i srpske općine Šid.

Govoreći o suradnji dvaju centara za razminiranje, Jungwirth je istaknuo kako se ona provodi razmjenom podataka o miniranosti, zajedničkim izviđanjem miniranih površina i prihvaćanjem jedinstvenih standarda razminiranja, a u budućnosti će se, rekao je, planirati zajednički tenderi u poslovima razminiranja.

Po riječima direktora Centra za razminiranje Vlade Republike Srbije Petra Mihajlovića, od tromeđe Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske do graničnog prijelaza Batrovci-Bajakovo, na području Srbije pod minama se nalazi oko 7 milijuna četvornih metara površine.

Tijekom prošle i ove godine na tom je području razminirano 1,5 milijuna četvornih metara miniranih površina i uklonjeno 3500 raznih vrsta mina, rekao je Mihajlović.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Otto Jugwirth ocijenio je kako je razminiranje pograničnog područja uz hrvatsko-srpsku državnu granicu od životne važnosti za stanovnike toga područja te bitan preduvjet jačeg gospodarskog razvoja, posebice poljoprivrede.

Sudionici sastanka usuglasili su se i oko potrebe ponovnog otvaranja za promet pomoćnog graničnog prijelaza između mjesta Strošinci u Hrvatskoj i Jamene na području Srbije.

Načelnik općine Vrbanja Ivica Sep rekao je kako se osjeća potreba za otvaranjem toga prijelaza. Podsjetio je da je taj granični prijelaz tijekom Domovinskog rata služio za razmjenu zarobljenika i pregovore, te da je nakon rata zatvoren.

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Josip Grčanac istaknuo je kako je "MUP RH spreman da prijelaz Strošinci-Jamena otvori već danas", ali kako je njegovo ponovno stavljanje u funkciju stvar dogovora između dviju država.

Sudionici sastanka obišli su i državnu granicu između Hrvatske i Srbije i Crne Gore na strošinačkom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙