FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS domaćin skupa o statističkoj suradnji u regiji i s EU

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski Državni zavod zastatistiku (DZS) domaćin je dvodnevnom skupa o suradnji statističkihureda zemalja u regiji - Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne iHercegovine, Albanije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske i Turske, kao isuradnji tih zemalja s Europskom unijom, odnosno njenim statističkimuredom Eurostat-om.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) domaćin je dvodnevnom skupa o suradnji statističkih ureda zemalja u regiji - Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske i Turske, kao i suradnji tih zemalja s Europskom unijom, odnosno njenim statističkim uredom Eurostat-om.

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom tog skupa direktor Eurostatovog direktorata F zaduženog za odnose sa zemljama izvan EU Peter Everaers je istaknuo kako je Hrvatska posljednjih godna na području službene statistike postigla značajan napredak. U usporedbi s primjerice Bosnom i Hercegovinom Hrvatska je znatno naprednija, dok do dostizanja Slovenije ima još puno posla, rekao je Everaers.

Najveći napor pritom se mora učiniti na podizanju svijesti o značaju statistike. Naime, točnu, pravovremenu i neovisnu statistiku Europska unija smatra temeljnim dijelom sustava koji se mora uskladiti s pravnim stečevinama EU, ali i kao temeljni instrument na temelju kojeg se promatraju gotovo svi procesi u procesu približavanja EU.

Tako, primjerice, bez pouzdanog podatka o veličini BDP-a nije moguće precizno odrediti i udio te države u zajedničkom proračunu EU.

Everaers je dodao kako će stoga hrvatska službena statistika biti predmet detaljnog monitoringa EU, a o 'zadovoljstvu' rezultatima monitoringa uvelike će ovisiti i ostatak procesa približavanja EU.

Prošlogodišnji je monitoring tako pokazao značajan napredak, primjerice u uspostavi statističkog vijeća, koje služi kao savjetodavno tijelo za sve korisnike statistike, znanstvenu te gospodarsku zajednicu. Napredak, temeljem vrlo dobrog zakonskog rješenja, vidljiv je i na području zaštite i povjerljivosti podataka, kao i na primjeni suvremene informatičke tehnologije.

Zaključio je kako se za glavna područja hrvatske službene statistike može reći da su značajno uznapredovala te da se kreću u ispravnom smjeru usklađivanja s normama EU, no da postoji još cijeli niz manjih problema koji će se u godinama do priključenja EU morati riješiti.

Ravnatelj DZS-a Jakov Gelo kazao je da je Zavod pripremio program statističkih istraživanja do 2007. godine, koji je u skladu s normama EU, no da je provedivost tog programa, kao i većina prilagodbi upitna zbog sve manje sredstava. Naime, za ovu je godinu DZS iz državnog proračuna trebao dobiti 60 milijuna kuna, što je najmanji iznos unazad par godina, no rebalansom je i taj iznos smanjen za još 9 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙